Moden i 60'erne 🌟

Mode på 60-talet 🌟

Det här blogginlägget är det tredje av tre temabloggar om modehistoria från 40-, 50- och 60-talen. Mode på 60-talet präglades av uppfinningen av strumpbyxor, som gjorde det möjligt att göra klänningar kortare eftersom man inte längre behövde använda hängslen och strumpor.
Årtiondet präglas av designers som engelska Mary Quant och så olika ikoner som Jackie Kennedy, Brigitte Bardot och Twiggy.

I detta avsnitt kommer vi bl.a. berätta om:

  • Hur 60-talssiluetten ser ut under hela decenniet
  • Vilka stilikoner präglade 60-talet
  • Varför var klänningarna så korta?
  • Från Jackie Kennedy till Woodstock

Formad i början av 60-talet

I början av 60-talet var mode fortfarande mycket som det sågs på 50-talet. Man använde de formsydda pennklänningarna och även de vida kjolarna, som dock blev kortare och kortare, innan de gick över till klänningar med lösare passform. Jackie Kennedy är den ultimata ikonen omkring 1960. Hon gifte sig med John F. Kennedy 1953 i en påkostad 50-talsklänning, men vi känner henne bäst för hennes nästan tidlösa strosadräkter med smala knälånga kjolar och en jacka med stora knappar och krage, kort ärmar så att du kan ha långa handskar under. Och förstås hennes ikoniska pillerhatt. Hon var det som stod närmast en amerikansk kunglig och hennes stil kopierades av kvinnor över hela världen.

Brigitte Bardot - den nya modeikonen

I och med mordet på JFK 1963 gick hon dock av stapeln, och modet blickade nu mot Europa: franska Brigitte Bardot , som med sin sexiga Lolita-look och stora ljusa hår, bara löst stylat, nu gick in rent och var nog största kontrasten till Jackie Kennedy man kan tänka sig.

Under det nya decenniet tog man avstånd mer och mer från de tidigare, både genom att klänningar och kjolar blev kortare, men också med en betydligt ungdomligare look med t.ex. Peter Pan-kragar, "Pussy-bows" och A-form, vilket gjorde utseendet mer ungdomligt.

Det stod i stor kontrast till 50-talets mode, som för de unga tjejerna var väldigt vuxen. Nu kände ungdomen ett behov av att få tillbaka sin ungdom och barndom, och det resulterade i mode.

Estelle-tröjan med "fittbåge" i rosa från Heart Of Haute

Estelle-tröjan med "fittbåge" i rosa från Heart Of Haute

Estelle-tröjan med "pussy rosett" i grönt från Heart Of Haute

Estelle-tröjan med "pussy rosett" i grönt från Heart Of Haute

Estelle-tröjan med "pussy rosett" i ljusblått från Heart Of Haute

Estelle-tröjan med "pussy rosett" i ljusblått från Heart Of Haute

Tre populära 60-talsklänningar

Man såg en så drastisk förändring i mode, nästan som på 1920-talet. Klänningarna fick också en igenkännbar 1920-talssiluett på 1960-talet . De passade inte längre och skars nu över höften: 'Drop waist dress': En av de tre klänningssilhuetter som användes mest under 1960-talet.
En annan typ är 'the shift dress': Den ersatte den tidigare så populära pennklänningen. Den satt löst på kroppen och var inte anpassad till figuren på samma sätt utan hade en A-form och slutade mitt på låret eller ännu högre upp.

Den tredje populära klänningstypen var "skimmerklänningen". Det är en kort klänning, vid i kjolen och tättslutande på överkroppen, ev med ett band eller skärp i midjan, som framhäver midjan utan att ha en korsetterad look.
Gemensamt för dem alla var att de inte visade kavalkad. Alla var högt skurna i nacken, och kunde ha små kragar eller knytrosetter, ljusa färger med stora kontraster och mönster.

60-tals miniklänning i rött glitter från Marmalade

60-tals miniklänning i rött glitter från Marmalade

Klassisk 60-tals miniklänning i svart från Marmalade

Klassisk 60-tals miniklänning i svart från Marmalade

60-tals miniklänning i guldglitter från Marmalade

60-tals miniklänning i guldglitter från Marmalade

Mary Quants Chelsea-look

En av periodens stora formgivare var engelskan Mary Quant . Hon designade korta, färgglada klänningar med stora kragar, som bars med go-go-stövlar eller Mary Jane-skor och färgglada knästrumpor eller strumpbyxor. Hennes ikoniska look blev känd som 'Chelsea-looken' och hon blev den föredragna designern för Mod-rörelsen i London, som är känd för utseendet med de korta klänningarna i ljusa färger och de vita eller färgade lackstövlarna.

60-tals Mary Jane skor i vit lack från Lola Ramona

60-tals Mary Jane skor i vit lack från Lola Ramona

60-talsskor i vitt med rosett från Lola Ramona

60-talsskor i vitt med rosett från Lola Ramona

60-tals Mary Jane skor i svart lack från Lola Ramona

60-tals Mary Jane skor i svart lack från Lola Ramona

Sen 60-talslook - Twiggy

Den sena 60-talslooken , slimmad och utan fokus på bysten, visades av den engelska modellen Twiggy . De ikoniska bilderna av den mycket smala och nästan pojkaktiga tjejen gick världen runt och revolutionerade modet. Det blev på modet att ha en väldigt androgyn siluett, och i gengäld framhäva sina doe-ögon med en stark svart eyeliner och gärna ögonskuggor i flera färger.
Siluetten är väldigt lik den vi såg på 1920-talet, där brösten snörades in och i allmänhet odlade en figur som inte visade kvinnliga former.

Det nya på 60-talet är förstås längden på klänningar och kjolar. Längden på en tjejs klänning blev ett tecken på hennes förtroende för sig själv - ju kortare, desto mer självsäker verkade hon. Och det var vad det handlade om. Inte för att till varje pris fånga mäns uppmärksamhet, utan för att uppmärksamma ditt självförtroende, och sedan själv bestämma vad du skulle göra med den uppmärksamheten.

60-tals minikjol i svart bengalin från Grünten Mode

60-tals minikjol i svart bengalin från Grünten Mode

60-tals minikjol i röd velour från Grünten Mode

60-tals minikjol i röd velour från Grünten Mode

60-tals minikjol i blå velour från Grünten Mode

60-tals minikjol i blå velour från Grünten Mode

De revolutionerande strumpbyxorna

Att klänningarna blev korta kunde göras med strumpbyxans uppfinning. De första kom ut på den amerikanska marknaden 1959. Det gjorde att man inte längre behövde bära, som alltid förr, en gördel för att dra åt midjan, trosor och sedan hängslen med klämmor för strumporna. Strumpans fåll kunde förstås inte visas offentligt, så klänningarna hade hittills varit längre, nämligen till under knäet just för att undvika den här sortens pinsamheter.
Men med strumpbyxorna hade du inte längre det problemet, och klänningarna kunde nu vara hur korta som helst.

I slutet av 60-talet kom ännu en revolutionerande ny look, en ny världsbild och en ny identitet: Hippie!
Från Woodstock och San Francisco kom romantiska skjortblusar, långa vida kjolar, mocka, broderier à la Östeuropa, platta sandaler och naturligt hår rusande och förändrade gatubilden totalt. Långhåriga män och kvinnor utan de rätta 'foundation plaggen' (red. underkläder som formar kroppen så att kläderna sitter fint) präglade nu världen, och chockade den äldre generationen – världen höll på att hoppa in i 70-talet. -Mer om det en annan gång!

Mondo Kaos utbud av 60-talsklänningar, kläder & skor

I Mondo Kaos har vi också de rätta elementen för din 60-talsmodlook :
Välj de korta A-cut kjolarna från vår leverantör Grünten Mode. Sarah, som har varumärket, brinner själv för 60-talet och syr för övrigt allt själv i sin verkstad i Alperna. Hon är värd att följa för inspiration: Hon syr även de mest fantastiska klänningarna till olika go-go-dansare!
Kjolarna kombineras väldigt snyggt med till exempel våra Estelle-skjortor med fittbågar i vackra färger och Mary Jane-skor i svart eller vitt från Lola Ramona. Dessutom har vi ett antal 60-talsklänningar som vi exklusivt designat i samarbete med designern Magdalene från Marmalade för alla er Mondo Ladies.

Hoppas du lärde dig lite mer om 60-talsmode . Om du inte redan har läst våra blogginlägg om 40- och 50-talen så hittar du länkar nedan.

Kärleksfulla hälsningar,
Team Mondo Kaos ♥


LÄS MER HÄR:

Formad på 40-talet

Mode på 40-talet🌟

Formad på 50-talet

Mode på 50-talet🌟

Blogginlägg om Miss L Fire 2020-kollektionen

Miss L Four vår/sommar 2020


PS Vill du höra mer om när vi håller i nya event, startar rea, tävlingar, skaffar nya produkter mm.

Anmäl dig då till nyhetsbrevet nedan: