Plus size - en historie om inklusiv-mode og tøj til alle kvinder

Plus size - en berättelse om inkluderande mode och kläder för alla kvinnor

Även om Mondo Kaos bär kläder från S - 4XL , är butiken ingen avgjort plus size- butik, men det är definitivt en butik där du ska känna dig välkommen oavsett kroppstyp och ideal. Därför har vi även plusstorlekar i ett antal modeller och såklart har vi även allmänna kläder som ser bra ut oavsett vilken storlek du har. Idag tittar vi närmare på hur plus size uppstod som ett fenomen, eftersom det berättar mycket om modets historia fram till 1900-talet.

Massproduktion och standardstorlekar

Även om vi alltid har varit föremål för ett visst kroppsideal så var kroppsidealet före 1900 ett ideal där kvinnliga kurvor stod i främsta rummet, även med korsetter och spetsmidjor var det ändå önskvärt med fulla barmar och höfter, och ofta även knubbiga lår och vapen. Runt år 1900 hände något som gjorde att uppfattningen om kläder, figur och storlekar förändrades, eftersom kläder började 'massproduceras'. Än fanns förstås inte de stora mängder kläder som produceras idag utan man gick från att handskräddarsy kläder, specifikt för den enskilda personen, till att tillverka kläder efter standardsnitt och mått i större mängder; d.v.s "stångväxel"!

De nya masstillverkade kläderna tillverkades till en början uteslutande i standardstorlekar, för den vanliga kvinnan, för att hålla nere produktionskostnaderna och vinsten uppe. Standardstorlekar var (och är för övrigt ganska ofta fortfarande) baserade på ett standardmått, helst small eller medium, och helt enkelt addera eller subtrahera över hela snittmönstret för att göra det till xs eller xl etc. Det är tydligt att detta tillvägagångssätt helt enkelt gör det inte tillhandahålla välsittande kläder för dem som faller utanför standarden.

Lane Bryant uppfinner "Misses Plus Size"

Den första som kom på det var Lane Bryant, som i början av 1900-talet började tillverka gravid- och förlossningskläder med justerbart midjeband. Detta var en ny och smart uppfinning. Hon märkte att det saknades kläder för flera grupper av kvinnor och 1922 började hon tillverka kläder för stora kvinnor. Hon myntade helt enkelt termen "Misses Plus Sizes" och gjorde därmed det berömda Charleston-snittet från 1920-talet tillgängligt för kvinnor med en bröststorlek på 96 (tum 36) och över. Det var bland annat genom mötet med ingenjören (och hennes blivande man) Malsin som man upptäckte att när det kom till plus-size så var formerna annorlunda än de som annars användes som standard. Tillsammans satsade de på att ta fram kläder som ska kunna passa alla kvinnor med större mått än normen. I England stöter du på ordet "outsize" dam och ett annat ord du stöter på är till och med "stout". Det var dock inte så att denna kategori stod ensam, andra uppstod också runt den här tiden, till exempel fick den petita kvinnan mönster och snitt som hette 'för de inte så långa'. Männen var tvungna att ansöka om specialstorlekar under kategorin 'Big and Tall'.

1950-talsidealet och Diors nya utseende

BILDBILD

Även på 1940-talet med den atletiska figuren som ikon var mode fortfarande fokuserat på den feminina siluetten, så det gick att klä sig i tidens mode även som en plus size. Men man fick vänta till 1950-talet innan den legendariska timglasmodellen och formerna verkligen kom tillbaka på modet. Det handlade kanske fortfarande mest om smala kvinnor men med stora bröst och höfter a la Marilyn Monroe, Sophia Loren och Elizabeth Taylor. Ändå var tunnhet ensam inte önskvärd, och det fanns piller för att hjälpa kvinnor gå upp i vikt så att de kunde bli mer önskvärda. Det var förstås också på 1950-talet som Diors New Look kom till. Den ikoniska New Look var en inkluderande stil. Även om den var modellerad efter smala kvinnor, passade den kvinnor med en större figur utmärkt.

Twiggy och de "stora skönheterna"

Med 1960-talet kom ungdomsrevolutionen, minikjolar och inte minst Twiggy! Detta innebar bantningstyranni, men som svar uppstod grupper som firade att de inte var som Twiggy. Fat-in dagar hölls i USA, där människor samlades och brände bilder på Twiggy. Som en uppgörelse med modets ideal om smalhet hölls även modevisningar i plus size. Allt detta banade väg för en ny och fri förståelse av kroppen som vi ser den i slutet av 1960-talet och på 1970-talet. För första gången 1977 öppnade en modellbyrå för kvinnor med en annan storlek "Big Beauties - Little Women". 1978 öppnade en annan Plus size-byrå "Plus Model" och de berömda Ford Models tog 2! plus size-modeller till sin byrå 1978. Det passade tidsandan, även om 1970-talets ideal fortfarande var en smal kvinnlig kropp. Fram till 1970- och 80-talen öppnade flera plus size-butiker och varje land hade sitt eget klädmärke för plus size-kvinnor.

Mångfald och kroppspositivism

Med det nya millenniet kom en ny agenda för kroppspositivism! Ut med 90-talets heroin chic in med mångfald. Med ännu större möjligheter till uttryck genom sociala medier kom fokus återigen på skönhetsideal och diskriminering; det var inte bara olika storlekar utan även ålder, kön och hudfärg som var fel. Bloggare och influencers fick helt enkelt ett språkrör så att de kunde visa att tjejer i stora storlekar också gillar mode, och framför allt - också kan bära det. Det måste sägas att Millennials har varit de nya pionjärerna och sett till att modebranschen inte längre kan ignorera uppmaningen till mångfald!

Unik vintage svängklänning i grönt
Heart of Haute swingklänning i rosa
Unik vintage svängklänning med prickar

Plus-size på kattgången

De stora trendsättande lyxdesignhusen släpar fortfarande efter, men den goda nyheten är att det finns fler och fler modeller på de internationella modeveckorna i New York, Paris, Milano och London som är över 50, av annan hudfärg än vit och av så kallad icke rak storlek. Under 2020 var totalt 86 modeller plus size! Till och med Chanel presenterade en plus size-modell för första gången på 10 år när de presenterade sin sommarkollektion 2020. Även om det fortfarande kallas plus size, har ett annat ord börjat smyga sig på; "kurviga kvinnor", men som plus size är det lite konstigt eftersom de flesta kvinnor är kurviga.

Kurviga – eller "inkluderande" kläder för kvinnor på Mondo Kaos

På Mondo Kaos gillar vi att vara både kurviga och mindre kurviga och våra storlekar är därför 'damstorlekar' och inte de du hittar hos till exempel HM. Vi väljer de märken vi tar hem utifrån om kläderna tillför kvinnokroppen, och tar hänsyn till både stora och små kurvor. Det måste finnas blusar för de med stora såväl som små bröst oavsett storlek (se Stines guide till blusar för damer med fylligare bröst). Kläderna ska inte sitta och fladdra utan mysa runt kroppen, och visa kvinnokroppen från dess vackraste sida genom att omfamna såväl mångfald som kurvor.

Alinklänning i vintagestil i svart från The House Of Foxy
Byxor i klassisk vintagestil
House of Foxy Grable marinblå klänning i A-form

Vi älskar stilen från 1940- och 1950-talen av just den anledningen att stilen skapades för den kvinnliga figuren, och därför är våra kläder en blandning av vintage och retrostil och helt enkelt vackra kläder för kvinnor från märken vi vet kan leverera just det, och som har samma positiva inställning till kvinnokroppen som vi. Vi har kläder i plusstorlekar i 2XL 3XL och 4XL samt vissa modeller upp till 5XL och 6XL.Du är alltid välkommen att besöka butiken där du kan få massor av expertis, råd och vägledning av vår underbara personal.

Vi ser fram emot att se dig i Mondo Kaos, och att visa dig alla våra vackra vintage- och retrokläder oavsett storlek.

Kärleksfulla hälsningar,

Team Mondo Kaos ♥

Läs mer:

Guide till toppar och skjortor för "storbröstade kvinnor"

Berättelsen om Pinup-tjejen

Hur du tar hand om dina klänningar och kläder i 'vintagestil'

PS Vill du höra mer om när vi håller i nya event, startar rea, tävlingar, skaffar nya produkter mm.

Anmäl dig då till nyhetsbrevet nedan: