Moden i 50'erne 🌟

Mode på 50-talet 🌟

Det här blogginlägget är det andra av tre temabloggar om modehistoria från 40-, 50- och 60-talen.
Mode på 50-talet fortsatte att hylla de mjuka, feminina formerna. Det var också under detta decennium som timglassiluetten, som Christian Dior hade återskapat 1947 med New Look-kollektionerna, verkligen blev idealet i modebranschen, särskilt personifierad av Hollywood-ikonen Marilyn Monroe.
50-talets mode var också influerat av Rock'n'Roll-kulturen och den nya generationen, 'tonåringarna'!

New Look och timglasfigur utan användning av korsett

Efter andra världskriget förändrades modevärlden igen, med Christian Dior i spetsen. Timglassiluetten dök upp, som en hyllning till livet och "återgången till sofistikering". Det dröjde inte länge innan Diors ultrafeminina snitt kopierades av designers och skräddare världen över – trots upprördheten som Chanel hade uttryckt om sin look, som nämnts i vår blogg om 40-talet – läs den HÄR .

50-talsunderkläder

Kvinnor återvände dock inte till korsetter som Chanel hade befarat eftersom de istället började använda en ny typ av underkläder av elastiskt mesh för att skapa en smalare midja. Det nya materialet tillät större rörelsefrihet än de styva korsetterna, och gjorde det möjligt för kvinnorna att fortfarande arbeta och vara aktiva, samtidigt som de bibehöll sin kvinnlighet och fåfänga i de vackra klänningarna med ny look!

Se hela vår kollektion av 50-talsklänningar och andra kläder

'Girdle' blev det moderna korset. Den fick rullas av och på, och därför inte fästas med snören eller krokar. Det fanns dock även andra underklädesuppfinningar som hjälpte till att skapa timglasfiguren – en av de roligare var den blow-up bh:n som kan ses på bilden nedan. BH:n fylldes helt enkelt med luft genom en liten pump för att få bysten att se större ut!

Vi erbjuder massor av 50-talskläder och klänningar

Allt eftersom designen på klänningarna utvecklades tog timglassiluetten sin utgångspunkt från de kvinnliga kurvorna, och design med skurna midjor och V-ringar har varit populära sedan dess, just för att de specifikt framhäver den kvinnliga kroppen och skapar en smickrande siluett, med fokus på alla former, oavsett storlek och kroppstyp.

Höftbygel i persika från What Katie Did

Höftbygel i persika från What Katie Did

'Waist-chincher' i svart från What Katie Did

'Waist-chincher' i svart från What Katie Did

Enkel 'Waistnipper' från Maidenform

Enkel 'Waistnipper' från Maidenform

Timglassilhuettens utveckling i 50-talets olika trender

Under 50-talet utvecklades timglassiluetten på olika sätt, vilket gjorde det möjligt att skapa den med dina vardagskläder. Det fanns dock två dominerande former av timglassiluetten: den flödande och den strama. Den bubbliga var den klassiska med en mycket full swing kjol, och den passande var den kroppsnära pennkjolen som stannade vid knäna. Kännetecknande för båda var dock att midjan var smal och definierad och barm/axlar och höfter framhävdes med fyllighet. Det gick dock även att skapa den åtsittande timglassiluetten med ett par högmidjade capris eller jeans.

The Sweater Girl Look


Namnet "Sweater Girls" kom till på 40-talet, när Hollywood-skådespelerskor som Lana Turner, Jayne Mansfiels och Jane Russel började bära de tajta tröjorna över sina spetsiga "bullet bras". På 40-talet var det en "chockerande look", men på 50-talet blev det en populär look, särskilt bland den yngre generationen. De tajta tröjorna, med korta eller långa ärmar, gick till midjan och bars med en högmidjad kjol, ett par högmidjade byxor eller jeans. För den yngre generationen var de stickade topparna oftast enkla, enfärgade eller kanske med en kontrasterande färg på ribbkanterna. För den äldre generationen var tröjorna prydda med pärlor och broderier.

Bild: Jayne Mainsfield i tröja och byxor med hög midja

Jayne mainsfield i 50-talsbyxor och stickad topp
Midjad kofta i off-white från Emmy Design

Midjad kofta i off-white från Emmy Design

Högmidjade jeans från Lady K Loves

Högmidjade jeans från Lady K Loves

Midjad kofta i dammblått från Emmy Design

Midjad kofta i dammblått från Emmy Design

Tidig 50-talslook: Svängklänningen

För en klassisk tidig 50-talslook à la Dior är swingklänningen ett måste! Den klassiska 'New look dressen' är skuren i midjan med en fullswing kjol, och livstycket har ofta en detaljerad urringning som fokuserar på bysten och gör den fylligare.
Du kan framhäva siluetten ytterligare med ett skärp i midjan och med en underkjol under.

En underkjol är en hel underkjol, byggd av flera lager mjuk tyll, vilket ger extra volym längst ner på kjolen – ju mer volym på kjolen, desto mindre blir midjan!

Bild: Swingklänning från Diors 'New Look'-kollektion

Klänningar och kläder i 50-talsstil från Mondo Kaos

En av våra swingfavoriter är klänningen Hourglass från The Pretty Dress Company . Det är ett perfekt exempel på en modern klänning med ny look som skapar den ultimata timglassilhuetten på alla kroppstyper! Timglasklänningen finns i flera färger – och även i en pennversion om du är mer för den åtsittande timglassiluetten!

Swingklänning i 50-talsstil i rött från The Pretty Dress Company

Swingklänning i 50-talsstil i rött från The Pretty Dress Company

Klassisk 50-tals underkjol i svart

Klassisk 50-tals underkjol i svart

Swingklänning i 50-talsstil i marinblått från The Pretty Dress Company

Svängklänning i 50-talsstil i na från The Pretty Dress Company

En annan av våra swingfavoriter är den klassiska 50-talsklänningen från Unique Vintage . Detta är också en midjeskuren svängklänning med korta halvlånga ärmar, smickrande veck över bysten och en hel kjol. Den här klänningen är en av våra storsäljare, på grund av det läckra stretchmaterialet som ger perfekt passform för alla figurer och vi bär den i storlekarna small - 4xlarge!

Mad Men 50-talsklänning i marinblått från Stop Staring!

Marinblå svängklänning i 50-talsstil från Unique Vintage

Svart svängklänning i 50-talsstil med prickar från Unique Vintage

Grön svängklänning i 50-talsstil från Unique Vintage

Grön svängklänning i 50-talsstil från Unique Vintage

Från amerikanska Heart Of Haute har även några väldigt populära modeller, nämligen Milan, Monte Carlo och Beverly. De är i ett superfint och väldigt periodiskt snitt med markerad midja, och de är i ett underbart material som faller vackert och inte skrynklas.

Milan swingklänning från Heart Of Haute

Milan 50-tals swingklänning från Heart Of Haute

Monte Carlo svängklänning från Heart Of Haute

Monte Carlo 50-tals svängklänning från Heart Of Haute

Beverly swingklänning från Heart Of Haute

Beverly 50s swingklänning från Heart Of Haute

50-tals Swing-kjol


Efter svängklänningen är ett annat oumbärligt plagg från 50-talet den ikoniska svängkjolen. Denna var utan tvekan inspirerad av Diors 'New Look'-kollektion, men en riktig 'cirkelkjol' ​​var hemsydd från en stor cirkel (därav namnet) och gärna med olika sorters applikationer. Här var 'Pölkjolen' den mest kända gungkjolen, och tanken bakom denna typ av gör-det-själv-kjol var att ingen var den andra lik.

Kanske en kreativ idé i dessa tider när de flesta av oss är "hemma"?

Sonne swingkjolar och andra kläder i 50-talsstil

Vi har olika typer av kjolar i 50-talsstil, t.ex. de vackra genomknappade kjolarna med bifogade fickor från Hear Of Haute. Vi har för närvarande dessa i tre olika färger (två visas nedan).

Och så har vi såklart de klassiska 50-talsswingkjolarna. De från bl.a. från Daisy Dapper i marinblått och rött, förutom den svarta som syns nedan.

50-talsinspirerad kjol i grönt från Heart Of Haute

50-talsinspirerad kjol i grönt från Heart Of Haute

Klassisk svart svängkjol i 50-talsstil från Daisy Dapper

Klassisk svart svängkjol i 50-talsstil från Daisy Dapper

50-talsinspirerad kjol i blått från Heart Of Haute

50-talsinspirerad kjol i blått från Heart Of Haute

Mitten/sent 50-talslook: The Pencil Dress

Den sena 50-talslooken präglades av formsydda klänningar och kjolar. Klänningarna var mestadels ärmlösa, eller med en väldigt kort ärm som bara täckte axlarna. Eller så har de halv eller 3/4 långa ärmar. Midjan var markerad och längden var strax under knät. Det fanns en slits baktill så att klänningarna kunde flytta in – det var helt enkelt en nödvändighet då de var så tajta.

Den sexiga vick- eller pennklänningen är den ultimata klänningen för 50-tals pinup! Här ramas hela figuren in av en åtsittande klänning som framhäver alla former!

Bild: Marilyn Monroe i kostymtest för filmen "Niagara"

Vackra pennklänningar och andra kläder inspirerade av 50-talet

Billion Dollar Baby-klänningen från Stop Staring! är en fantastisk klänning med små ärmar med lite puff, omlott-twist i barmen och en fin slits baktill, för bättre rörlighet, vilket även hjälps på vägen av det läckra stretchmaterialet. Klänningen accentuerar hela figuren utan att faktiskt visa hud, vilket gör den lämplig för många tillfällen, oavsett om det är affärsmötet, årsfesten eller något helt annat! Nedan ser du den i rött och svart, men vi har den även i marinblått, lila och vitt.

Röd 50-talsinspirerad pennklänning från Stop Staring!

Röd 50-talsinspirerad pennklänning från Stop Staring!

Röd asymmetrisk pennklänning från Stop Staring!

Röd asymmetrisk pennklänning från Stop Staring!

Svart 50-talsinspirerad pennklänning från Stop Staring!

Svart 50-talsinspirerad pennklänning från Stop Staring!

Från Zoe Vine har vi även flera pennklänningar i 50-talsstil. Vi har den turkosblå med korta ärmar och 'sweetheart'-ringning, den svarta med tidstypisk krage och den enkla marinblå med 3/4 långa ärmar. Och många fler!

Turkos pennklänning i 50-talsstil från Zoe Vine

Turkos pennklänning i 50-talsstil från Zoe Vine

Svart pennklänning i 50-talsstil från Zoe Vine

Svart pennklänning i 50-talsstil från Zoe Vine

Marinblå pennklänning i 50-talsstil från Zoe Vine

Marinblå pennklänning i 50-talsstil från Zoe Vine

Pennkjol från 50-talet

Den smala pennan även kallad "wiggle"-kjolen såg dagens ljus med Diors "H-line"-kollektion 1954. "H" refererar till snittet med de parallella linjerna. Kjolen satte sig över höfterna och gick inåt ner mot knäna. Kjolen hade en slits baktill för att tillåta rörelse i kjolen. Den var dock fortfarande väldigt smal, därav namnet 'vicka', eftersom det fick kvinnorna att 'vicka' när de gick.

Kjolen blev en permanent del av kvinnans garderob sedan mitten av 50-talet.

Bild: Marilyn Monroe i en vickande kjol

Vackra pennkjolar och andra kläder inspirerade av 50-talet
Klassisk 50-tals pennkjol i marinblått från The House Of Foxy

Klassisk marinblå 50-tals pennkjol från The House Of Foxy

Klassisk 50-tals pennkjol i rött från The House Of Foxy

Klassisk röd 50-tals pennkjol från The House Of Foxy

Klassisk svart 50-tals pennkjol från The House Of Foxy

Klassisk svart 50-tals pennkjol från The House Of Foxy

Mondo Kaos utbud av 50-talskläder

Utbudet av 50-talskläder i Mondo Kaos är stort och du hittar kläder inspirerade av olika 50-talstrender som 'New look', Grease, Pinup, Rockabilly mm.
Vårt utbud av klassiska penn- och svängklänningar inkluderar klänningar med och utan ärmar, olika typer av urringningar som scoop, sweetheart och djupt v och de finns i en mängd vackra färger och tryck. Våra kläder inkluderar smickrande pennkjolar och swingkjolar, ursnygga capris och jeans, och toppar med strategiska utskärningar som drar extra uppmärksamhet till bysten!

Om du letar efter en outfit som ger dig den vackra timglassiluetten så hittar du den här.

Kärleksfulla hälsningar,
Team Mondo Kaos ♥


Blogginlägg om modehistoria 1940-talet

Mode på 40-talet 🌟

Internationella kvinnodagen

Kvinnors internationella matchdag 2020❤️

Möt Mondo Kaos grundare Ditte Lindemose

Mondo Kaos – Ny början...


PS Vill du höra mer om när vi håller i nya event, startar rea, tävlingar, skaffar nya produkter mm.

Anmäl dig då till nyhetsbrevet nedan: