Mondo Kaos’ store guide til Cocktailkjoler ✨

Mondo Kaos stora guide till Cocktailklänningar ✨

December är trots allt en festlig tid då de vackra klänningarna verkligen kommer till användning. Särskilt populär vid denna tid är cocktailklänningen . I år blir en annorlunda högtid med färre fester och mysiga sammankomster, men det är därför vi tror att vi ändå kan ta med en guide och cocktailklänningens historia. Och även om julluncherna blir färre och färre kan du fortfarande se snygg ut i en vacker cocktailklänning, eller kanske bara därför!

Vintage inspirerade cocktailklänningar
Vintage cocktailklänningar

Vad är en cocktailklänning egentligen?

Här på Mondo Kaos har vi alltid massor av klänningar, och därför har vi såklart också massor av vintageinspirerade cocktailklänningar . När man säger cocktailklänning föreställer man sig en viss typ av klänning, men varför gör man det och finns det regler för när något är en cocktailklänning och när det inte är det? Termen kommer från en tid då människor bytte från kläderna de bar under dagen till de mer formella "kvällskläderna". Så, åtminstone i vissa kretsar gjorde de det.

Cocktailklänningar

Du måste se till Amerika där ordet cocktail förekommer för första gången 1803! Men det skulle dröja 100 år innan kvinnor var tvungna att se sig själva som någon som drack cocktails offentligt. Och det var i slutet av 1:a världskriget och det vilda 1920-talet som cocktails fick stor popularitet bland de rika amerikanerna. I själva verket blev cocktails så populära att de krävde sina egna klädesplagg. Du drack vanligtvis cocktails från 18-20, och där var det för tidigt för högtidlig kvällskläder, så du behövde en övergångsklänning från den informella dagtidlooken till den blå timmen, och därför fick denna skräddarsydda före middagen sitt eget plagg: cocktailen klänning .

Cocktailklänningens resa från USA till resten av världen

Formella aftonkläder hade traditionellt sett varit heltäckande, och när just 1920-talet gjorde kortare klänningar populära för första gången på nästan 200 år stod det klart att cocktailklänningen måste vara kortare och gå från under knät till ungefär mitten av kalv.

Flapper girls och Speakeasy

Cocktailklänningen var oupplösligt förenad med flera vågade föremål; flappertjejerna till exempel, som var några väldigt utåtriktade it-girls med förkärlek för fester och skandaler, speakeasy-kulturen som uppstod kring de förbjudna barerna på 20-talet där man kunde få hembryggd alkohol i förbudstidens USA . Det var från USA, och för att komma runt alkoholförbudet, som den rika amerikanska eliten tog med sig den nya cocktailseden till världen; till Paris, London, Kuba och Franska Rivieran.

Under tiden efter första världskriget var de franska modehusen beroende av de rika amerikanerna och gillade därför att översätta nya trender till sin couture och "ready to wear". Den först namngivna cocktailklänningen nämns i Vogue för första gången den 15 maj 1927, men redan 1926 skapas den ultimata cocktailklänningen och kanske den största klänningssensationen under de senaste 100 årens modehistoria.

LBD – 'den lilla svarta' cocktailklänningen

1926 var två av de största franska formgivarna kvinnor: Elsa Schiaparelli och Coco Chanel! Båda absorberar den nya tidsandan och skapar fantastisk couture, men 1926 lyckades Chanel skapa den ultimata cocktailklänningen - 'den lille svarta klänningen' eller 'den lilla svarta klänningen'. Den perfekta cocktailklänningen vid den här tiden hade långa ärmar, låg urringning och var i siden eller satin. Den skulle också kunna stylas med vackra accessoarer och den berömda lilla clochen, 20-talets hatt!

Börskrasch 1929 – 30-talets glamorösa cocktailklänningar

1920-talet slutade med en katastrof, börskraschen 1929. Det var i första hand slutet på det glada 20-talet.
Med 30-talet kom stor fattigdom, men konstigt nog samtidigt ett stort behov av glamour. 1930-talets filmer handlade om glamour, och mode var glamoröst, filmstjärnorna dyrkades som aldrig förr. Det innebar också att cocktailtimmen fick vara kvar, men när det hade blivit osmakligt att visa upp sin rikedom flyttades cocktailsammankomsterna in i de rikas vardagsrum.

Klänningarna blev något längre och betydligt mer feminina än det fyrkantiga rakt upp-och-ner-snittet från 1920-talet. Klänningarna fick utstråla glamour och mjuk femininitet.

Det fanns inte mycket tid för cocktails under andra världskriget och inget tyg för cocktailklänningar alls, men efter krigsslutet fanns det något att fira igen.

Jitterbug klänning i vintagestil i 1930-talsstil
Klänning i 1930-talsstil - den lilla svarta
Grable klänning i 1930-talsstil vacker cocktailklänning

Den mer okonventionella cocktailklänningen inspirerad av 1930-talet. Från The House of Foxy; Ava-klänningen i svart , grabklänningen eller den nya Jitterbug och använd vackra klassiska accessoarer som pärlor, armband och handskar

Landmärkeåret 1947 – Diors nya utseende

Detta var året som Dior kom med sin New Look. Fullt fokus kom på timglasfiguren, kvinnofiguren och hennes midja blev fokuspunkten för detta mode.
Cocktailklänningarna blev kortare igen och följde naturligtvis tidens mode. Det innebar de välkända svängklänningarna och speciellt den extremt figurnära pennklänningen.

Cocktailtimme - The American Way of Life

Under hela 1950- och 1960-talen blev cocktailpartyn och cocktailtimmar nästan institutionaliserade och en industri växte upp kring cocktails – tänk hemmabaren med all dess utrustning. Cocktails hade blivit en symbol för "den amerikanska livsstilen".

Liten svart klänning från 1950-talet, den lilla svarta V-ryggen
1950-talets Dior New Look
Marilyn Monroe liten svart klänning

När ska man ha en cocktailklänning?

Så vad ska vi göra med en cocktailklänning idag?
Just idag är cocktailklänningen superaktuell. Vi använder cocktailklänningen idag precis som den gjordes på 1920-talet. En klänning som enkelt kan uppgraderas från dag till tidig kväll. En chic klänning som enkelt kan stylas upp och ner. Klänningen är till och med ofta lika lång som den var då: strax under eller till knäna. Till skillnad från 1920-talets cocktailklänningar ska våra klänningar vara kroppsnära i stil med de från 50- och 60-talen och vi kan även tappa eller behålla de långa ärmarna precis som vi vill.

Vacker art déco-inspirerad cocktailklänning från Stop Staring i rött
Elegant svart svängklänning från 1950-talets cocktailtimme
Grön cocktailklänning i pennskärning

Våra mest populära cocktailklänningar

Våra mest igenkända cocktailklänningar är de vackra åtsittande pennklänningarna som t.ex de från Zoe Vine , Unique Vintage och Stop Staring ! Klänningarna påminner om snittet från 1950-talet och tidigt 1960 -tal, genom att det kramar om kroppen, men tack vare det underbara stretchmaterialet är den underbar att bära hela dagen och håller samtidigt formen och kan därför lätt vara din dagsklänning med en kofta över på kontoret.

Klänningarna finns i flera vackra färger, röd, grön, lila, marin men självklart även den klassiska lilla svarta. Du kan välja mellan många cocktailklänningar som alla fokuserar på olika detaljer: välj en cocktailklänning med en söt halsringning för att fokusera på bysten, eller en med ett matchande skärp för extra fokus på midjan.

vintage stil pennklänning med drapering
Den lilla svarta med transparent toppdetalj
Vacker asymmetrisk fri axelklänning, den lilla svarta

Vill du ha en långärmad cocktailklänning i vintagestil?

Vi närmar oss en kallare tid, och ja, en långärmad cocktailklänning är också helt okej. Vi har långärmade och cocktailklänningar med armbågslånga ärmar, för dig som föredrar det.

Den smickrande pennklänningen i vintagestil
Den vackra klänningen med V-rygg med 3/4-ärmar
Lila pennklänning i velour, cocktailklänning i vintagestil

Cocktailklänningar i vintagestil med glitter

En typisk cocktailklänning ska ha tyg som är lite festligare, och inget säger fest och kul som glitter. Välj en cocktailklänning i vintagestil med glitter eller i en glansig finish när du verkligen vill glänsa. En cocktailklänning med glitter är också typiskt idealisk för julluncher eller större fester. Eftersom tyget är så festligt kan du välja vilken form som helst, allt från en svängklänning till en pennklänning går bra.

Miniklänning i svart glitter perfekt cocktailklänning
Cocktailklänning i 60-talsstil med glitter i rött
cocktailklänning i svart med glitter

Cocktailklänning eller festklänning?

Så vad är skillnaden? Idag är det kanske inte så stor skillnad, och skillnaden i när du bär vilken typ av klänning är en väldigt individuell fråga. Men generellt kan man säga att många av våra vackra vintageinspirerade pennklänningar i matta färger lätt kan bäras under dagen, och sedan stylas med festliga accessoarer till en cocktailklänning, medan ett mer iögonfallande glitterfodral kanske inte riktigt är ett fodral för kontoret, men tvärtom en vacker klänning för både cocktails och en stor fest.

I slutändan är det dock bara du som vet vad och hur du ska använda din cocktailklänning och vi kan alltid hjälpa dig med input och vägledning så att du hittar precis rätt cocktailklänning för just dina behov.

Varmaste julhälsningar,

Team Mondo Kaos ❤

Läs mer:

Mondo Ladies Christmas 2020

Mondo Ladies Christmas 2020

Vintage julklappsinspiration

Julklappsinspiration

Berättelsen om pinup-tjejen

Historien om Pinup Girl

PS Vill du höra mer om när vi håller i nya event, startar rea, tävlingar, skaffar nya produkter mm.

Anmäl dig då till nyhetsbrevet nedan: