Mondo Kaos Efterårs  kollektion 2020

Mondo Kaos höstkollektion 2020

Hur stylar jag min vintage höstgarderob?

Hösten är precis runt hörnet och det är dags att krypa in eller åtminstone lägga på några extra lager när vi går ut. Kanske packar vi bort de tunna sommarklänningarna för i år, tillsammans med sandalerna och de tunna skjortblusarna.


Höstnyheter på Mondo kaos

Det är dags att ta i bruk varmare kläder, men kanske ändå med möjlighet till fler lager beroende på vad den finurliga hösten ger oss.

Här på Mondo Kaos ser vi alltid fram emot den nya säsongens varor, en ny säsong innebär alltid nya färger och design, och ett återseende med gamla bekanta i nya färger och mönster.

Vintagemode i höstens vackra färger

Låt oss börja med höstens vackra färgpalett. Hösten kräver de mer brända färgerna, varma, mysiga färger. Färger som speglar naturen som den ser ut nu, från de varma vinröda nyanserna, till grangrönt, senapsgult och alla färger däremellan. En annan höstfavorit är typiskt kricka, även kallad petroleumfärgad, och lila kommer också att finnas, precis som alla nyanser av brunt till orange också kommer att synas i höst.

Dessutom finns det alltid klassikerna, rött, grått, marinblått och svart, som vi såklart även får hem denna säsong för att de är tidlösa och för att de går att styla ihop med alla vackra höstfärger och såklart alltid kan användas i en klassisk vintagelook.

Mjuka och inbjudande material i höstens Vintage-mode

En annan egenskap hos höstkläder är att det inte längre är de lätta tygerna vi är ute efter, istället vill vi ha tyger och material som verkar inbjudande varma och fina, och utstrålar värme.

Ett material som typiskt hör hösten till är velour och vi har alltid vackra velourklänningar i vårt höstsortiment. Se till exempel den vackra Hollywood-klänningen från Very Cherry , eller Zoe Vines Camilla-klänning som både finns i grönt och lila, allt i skönaste mjuka velour.

Figursydd velourklänning i lila från Zoe Vine


Velourklänning i blått från Very Cherry


Figursydd velourklänning i grönt från Zoe Vine


Höstens väsentliga plagg; en cardigan i vintagestil

Hösten är tiden då stickningen gör sin stora comeback. Vi vill ha varma, mjuka lager, och inget är vackrare än stickat ull och bomull som matchar de många vintage kjolarna och byxorna.

Ett höstmust-have är en vacker vintagekofta från Emmy Design eller Palava . Båda märkena skapar nya stilar och färger som passar för varje ny säsong, och alla som har haft en kofta från antingen Emmy Design eller Palava vet hur vackra och mångsidiga de är. De är också perfekta för att ge dina kläder en extra vintage touch, då de är gjorda efter original vintagemönster.

Palava kommer alltid med vackra färger och mönster för sina sprudlande koftor och stickade plagg. De har också en stor fanbas bland våra kunder, och försvinner ofta så fort vi får dem. Till hösten finns de förstås i höstens vackraste paletten med nyanser som ockra, terrakotta och stormgrå, allt blandat med neutrala toner som benvitt och marinblått, så de är lätta att styla. De har naturligtvis också de uttrycksfulla djurbroderierna som vi älskar Palava för.




Från The House of Foxy har vi det goda namnet: den kabelstickade koftan . Koftan är i ett riktigt 40-talssnitt, den är skuren till midjan och därmed den perfekta följeslagaren till din vintage höstlook. Vi har till och med ett fint baskerhus som matchar den gröna modellen.




Stickade blusar i retrostil

Utöver våra populära koftor har vi även ett urval av retrostickade toppar för att hålla dig varm under höst & vinter.

The House of Foxy har den berömda kabelstickade tröjan som är precis lagom kort längd för alla våra högmidjade vintagekjolar & byxor och vi har den i flera vackra höstfärger. Som alltid på The House of Foxy är blusen inspirerad av autentiska stickmönster från 1930- och 1940-talen, blusen är även den i en mjuk ullblandning.

Självklart fick vi hem massor av vackra Palava stickat också. Palavas bomull är 100% ekologisk och odlad och spunnen i Turkiet. Palavas stickade plagg kännetecknas av sina lekfulla färgkombinationer, vackra broderier och nyckfulla mönster. I den mer neutrala paletten har vi i år valt en underbar slätstickad topp med sött hålmönster, och den vackra vågrandiga blusen i två färgkombinationer, en varmare och en kallare palett. Självklart har vi många fler snygga stickade blusar i butiken.

Stickad blus i grönt från The House Of Foxy


Clara stickad blus från Palava


Retrostickad blus från Palava


Klassiska byxor i vintagestil

Vårt stora utbud av byxor i vintagestil kommer också till sin rätt från hösten och framåt. Byxorna från The House Of Foxy är en riktig storsäljare och är superfina att matcha med våra höststickade plagg eller skjortor. Alla våra byxor har vackert passform och hög midja, och kommer i de vackraste färgerna, samt det neutrala svarta och marinblå.

Vida byxor i marinblått från The House Of Foxy


Svängbyxor i marinblått från The House Of Foxy


Röda byxor med vida ben från The House Of Foxy


En klassisk vintagelook med pennkjolar och pennklänningar

Du kan få en perfekt höstlook med de många vackra pennklänningar och kjolar som vi alltid har ett stort utbud av. Men en pennklänning från till exempel Zoe Vine , ger dig en vacker åtsittande klänning som verkligen accentuerar timglasfiguren. Dess starka material gör den perfekt för hösten, och kan användas till många tillfällen. Stylad med ett par pumps är den perfekt för en fest, och stylad med en kofta skapar du den perfekta vintagelooken för vardagen.

Margot klänning i aubergine från Zoe Vine


Caroline klänning i rött från Zoe Vine


Elizabeth i marinblå från Zoe Vine


De vackra pennkjolarna har fördelen att du kan bära många olika toppar och därigenom förnya din vintageoutfit bara med en ny blus. Till pennkjolarna har vi till exempel de vackra långärmade skjortblusarna från The House of Foxy och The Seamtress Of Bloomsbury som vi alltid får i nya vackra färger. Detta inkluderar naturligtvis även en kofta i vintagestil så att du kan hålla dig varm.

Pennskjol i vintagestil från The House Of Foxy


Vintage skjorta från House Of Foxy


Marinblå pennkjol i vintagestil från The House Of Foxy


Vackra skjortklänningar i vintagestil för hösten

Den här säsongen har vi den helt perfekta skjortklänningen med 3/4 långa ärmar från Zoe Vine . Vi har dem i tre vackra färger och en i schack, vilket generellt är något vi förknippar med höst och vinter.

Blå långärmad skjortklänning från Zoe Vine

Lila skjortklänning från Zoe Vine


Grön skjortklänning med långa ärmar från Zoe Vine


Vi har även de populära skjortklänningarna från Very Cherry tillbaka i lager.

Vidare har vi fått in de väldigt vackra nya skjortklänningarna från The House Of Foxy som är i ett riktigt snyggt snitt i tre olika färger samt en vacker blommig sådan.

Röd skjortklänning från House Of Foxy


Grön blommig skjortklänning från House Of Foxy


Turkos skjortklänning från house of foxy


Mönster för hösten - vintage rutig och tartan

Vi har berört det redan, men pläd är alltid bra för de kalla månaderna. Det är superklassiskt, elegant och det är ett mönster som alla kan bära, eftersom det ser helt neutralt ut för ögat, men ändå ger lite liv åt monokroma outfits.

Vi har alla nyanser av rutig och tartan i vintagestil, Hanefjedstern, eller den så kallade houndstooth, Prince of Wales rutig, petitatern och så förstås tartan som alltid är flerfärgad. Om du annars inte använder mycket mönster i din garderob rekommenderar vi verkligen att testa rutor, och ingen årstid är bättre för det än hösten.

Rutig skjortklänning från Zoe Vine


Rutig alinkjol från Very Cherry


Rutig skjortklänning från very cherry


Höst- och vinterkappor i vintagestil

Nu behöver vi förstås även ytterkläder och varma kappor. Vårt utbud av vintagerockar i år består främst av vackra prinsessrockar. En klassisk prinsessrock är en midjejacka, med stor krage/huvkrage och med full bredd från midjan och nedåt. Detta är den perfekta feminina kappan och den ger dig gott om utrymme när du bär dina svängkjolar eller klänningar. Rockarna finns i flera vackra höstnyanser, och är perfekta både till vardags och för en promenad i höstskogen med sina fallande löv följt av varm kakao.

I år får vi de vackraste kappor, bland annat en quiltad stil i mörkt vinröd och marinblått, men också en härlig varm orange. Det blir svårt att bara välja en favorit!

Vintage vinterkappa i rött


Svart vintage kappa med huva


Orange vintage kappa med huva


Tillbehör för hösten

Naturligtvis har hösten också sina egna accessoarer, till och med ganska många, det är faktiskt din möjlighet att verkligen styla en perfekt vintagelook. Nu är det dags för handskar, mössor, halsdukar och såklart vårt vackra exklusiva utbud av Rock It Rosie accessoarer i alla vackra höstfärger.

Till höst och vinter har vi ett litet och exklusivt urval av till exempel baskrar i vackra höstfärger och handskar från Rhanders Handsker i mjukt lammskinn.

Vi ger alltid gärna stylingtips från oss, men bara två accessoarer i samma färg kan verkligen få ihop en outfit. Precis som att matcha dina skor till ett plagg eller en accessoar kommer också att ge en vackert enhetlig vintagelook.

Vi ser fram emot att se dig i Mondo Kaos, och att visa dig alla våra vackra vintage och retro höstkläder.

Kärleksfulla hälsningar,
Team Mondo Kaos ♥


Retro modevisning på mudhoney Copenhagen

Retro modevisning

Vi bjöd in till en retro modevisning på Mudhoney, där vi presenterade ett urval av vår sommarkollektion på fem vackra modeller....


The House Of Foxy är ett engelskt märke som gör kläder i 1940- och 1950-talsstil

Foxys hus

The House of Foxy är ett brittiskt varumärke som designar och producerar högkvalitativa kläder i vintagestil...


Viva Las Vegas

Den 18 - 21 april gick Rockabillyfestivalen "Viva Las Vegas" av stapeln för tjugoandra gången. Kirstine & Ditte hade återigen åkt till Vegas...



PS Vill du höra mer om när vi håller i nya event, startar rea, tävlingar, skaffar nya produkter mm.

Anmäl dig då till nyhetsbrevet nedan: