Om kropspositivitet og selvkærlighed ❤️

Om kroppspositivitet och självkärlek ❤️

"Om kroppspositivitet och självkärlek" - Intervju med kroppsaktivisten Helene Thyrsted, aktuell i filmen "Fat Front".

I Mondo Kaos säljer vi kläder för människor, utifrån individens kropp, och det har vi
gjort sedan 2006. Att ta utgångspunkt i sig själv och sin kropp har också varit temat för de senaste
ett par kundkvällar har vi hållit i butiken och det har inspirerat oss att skriva en blogg om ämnena
kroppspositivitet och självkärlek. Därför bjöd vi in ​​kroppsaktivisten Helene Thyrsted till Nørrebro
att prata om hennes förhållningssätt till den kroppspositivistiska miljön, om hennes roll i filmen Fat Front och
om kläder och att komma närmare en mer positiv kroppsuppfattning.


Helene Thyrsted är 33 år, bor i Århus och studerar engelska vid Århus universitet. När hon började
sin utbildning hade hon en idé om att hon skulle kunna bli gymnasielärare, men efter att hon blivit det
en del av den kroppspositiva miljön hoppas hon att hon kan använda sin utbildning och nya kommunikativa färdigheter
förmågor åt det hållet.

Foto: Sophia Juliane Lydolph

Tänk om du vill?

Första gången Helene bekantade sig med den kroppspositiva miljön var redan 2015. Motivationen till att göra något nytt var att hon var upprörd på sig själv och inte mådde bra: "Jag kände mig hemsk att gå med vetskapen om att jag levde i ett värld där det inte fanns plats för mig som jag var, och jag kände att det förstås – som jag har lärt mig – att det var mitt fel. Det är inte meningen att det ska finnas en plats för mig i samhället, det är jag som inte är tillräckligt liten för samhället. Det ger trots allt en känsla av isolering och av att inte tillhöra. Så när jag stöter på dessa bloggar, till
till att börja med, och efterföljande instagramkonton av andra tjocka människor, främst kvinnor, som sa något annat, som sa 'tänk om du vill ha alla dessa saker? Vad händer om du vill ta plats? Tänk om du skulle vilja äta en glass eller ha på dig en bikini eller vad det nu är som du har avstått från', dessa frågetecken som satts räckte faktiskt för att de skulle växa ytterligare, samtidigt som jag fortsatte att bli inspirerad av dessa människor jag hade börjat följa. Och det är så med många saker, ju mer man utsätts för något, desto mer normaliserat blir det, så ju mer jag såg människor som såg ut som jag, som levde bra liv och gjorde vad de ville, desto mer blev det acceptabelt. i mitt huvud att jag också kunde gå efter de saker jag ville”.

Helenes utveckling har varit en gradvis process, eftersom frågorna som de tjocka kvinnorna ställde vände upp och ner på Helenes bild av verkligheten, för för henne hade det alltid varit den yttersta sanningen att det var hennes eget fel att hon var tjock och att det var hennes eget fel att hon behandlades som underlägsen i samhället av sina medmänniskor – och av sig själv! Så att få frågan "tänk om det inte är sant och du faktiskt är okej precis som du är?" var en våldsam upplevelse som tog tid att smälta, men som också tände en gnista inom henne. En gnista som förvandlades till en eld och en brinnande önskan att låta andra minoriteter veta att de också är okej som de är och att de har rätt att vara och finnas, på lika villkor med alla andra människor.

Från det att hon började följa bloggare och instagrammare tills hon själv fann modet att börja dela om sig själv tog det några månader. Den första bilden hon delade på sig själv var på hennes lår. Hon minns att hon var nervös för att dela det, så hon hade gjort ett omslag, med vetskapen om att hennes katt också var med på bilden, så att om någon bestämde sig för att vara negativ, till exempel kommentera att hon hade fula lår, skulle hon kunna förklara säg att bilden handlade om katten och inte om hennes lår. Tankarna på negativa kommentarer gjordes dock på skam, eftersom det strömmade in med positiva och
stödjande kommentarer från samhället hon just blivit en del av. Hon fick plötsligt uppleva att hennes ben var okej, och det gav henne mer mod att dela med sig av sig själv, och varje gång hon delade kände hon sig accepterad, precis som hon kände igen sig av de andra kroppspositiva bloggarna och Instagrammarnas bilder och berättelser . Efter hand började hon acceptera och omfamna sin kropp på ett positivt sätt, och idag är hon en aktiv del av den danska kroppspositiva och fettinkluderande miljön.

När Helene hittade kroppen som positiv miljö fanns det inga danskar som pratade om kroppsaktivism. Hon hittade danska plus-size-kvinnor som pratade om plus-size-klänningar, mode och stil, men ingen som pratade om politik och rättigheter, som hon upplevde att de gjorde utomlands, och det saknade hon. Hon behövde någon som talade om sociala rättigheter och som kämpade för inkludering för alla, och därför började hon använda sin plattform för att prata om kroppspositivitet och fettinkludering i Danmark.

Om filmen "Fat Front".

En dag under 2017 blev Helene kontaktad av två kvinnliga instruktörer som hade fått hennes information från andra i rörelsen. De frågade henne om hon ville vara med i ett filmprojekt och hon tackade ja. De två instruktörerna följde sedan Helene och tre andra kvinnliga skandinaviska kroppsaktivister under två år.

De fyra kvinnorna träffades för första gången i augusti 2019, när det skulle tas pressbilder till filmens premiär, och att träffa de tre andra tjejerna och den vänskap och gemenskap de har fått är något av det viktigaste Helene har fått för att vara i filmen. På ett aktivistiskt plan har hennes medverkan i filmen inneburit att hon fått en plattform där fler öron lyssnar på vad hon har att säga, och hon har fått möjlighet att hennes agenda komma fram och skapa representation och synlighet:
"det faktum att tjocka personer tillåts dyka upp på tv och säga: "här är jag" betyder mycket... och förhoppningsvis bidrar det till att vi pratar mer om fetma, och jag kan ana att
filmen har åtminstone hjälpt till att starta en del debatt om det”.

Om plus size kläder och att känna sig bekväm.

Helene har aldrig varit särskilt intresserad av mode och stil, men som alla andra unga kvinnor vill hon också se bra ut och göra ett gott intryck. Hon är trött på att de flesta plus-size-butiker och märken, som hon tror, ​​fortfarande bär och designar kläder utifrån antagandet att tjocka människor vill kamoufleras i "stort blommigt tältarbete", och hon har svårt att uttrycka sig. sig själv som ung, hip kvinna, när de vanliga kläderna som finns försöker dölja och kamouflera hela figuren istället för att framhäva den.
Helene uttrycker sig också gärna med färger och vill synas och bära kläder som hon känner uttrycker hennes personlighet. Men hon lägger sällan tid på att shoppa, på grund av tidigare erfarenheter och besvikelser både i butik och på nätet. Därför blev vi väldigt glada när Helene efter intervjun ville prova ett par av våra klänningar som är just avsedda att framhäva formerna. Och även om inte alla klänningar var hennes stil eller passade hennes kroppstyp så fanns det två klänningar som både Helene och vi tyckte passade henne riktigt bra och
presenterade henne och hennes figur!

50-tals swingklänning i grönt från Unique Vintage
Vacker 50-tals swingklänning med rund skuren kjol från Unique Vintage

Delores svängklänning från Unique Vintage.

Den första klänningen var Delores-klänningen från Unique Vintage. Den klargröna färgen komplimenterar Helenes mörkbruna hår riktigt fint. Midjesnittet definierar hennes midja och framhäver hennes byst otroligt vackert, och svängkjolen ger henne en lekfull och flirtig look!


Plus size biljoner dollar pennklänning i svart från Stop Staring!

Billion Dollar Pencil Dress från Stop Staring!

Den andra klänningen var vår populära Billion Dollar pennklänning från Stop Staring, en sexig pennklänning som kramar om kroppen men har bra stretch så den är väldigt skön att ha på sig och bekväm att röra sig i. Vi älskar hur klänningen ramar in och framhäver hela figuren och så sexig Helene känner sig i klänningen!

Miljard dollar pennklänning från Stop Staring!

Ett steg närmare en bättre kroppsuppfattning.

Det var väldigt inspirerande för oss att intervjua Helene, som är en sann powerkvinna på väg upp i världen! Vi frågade henne vad hon tyckte var första steget till att få en mer positiv syn på dig själv, om du av någon anledning är osäker på dig själv och din kropp. För det första rekommenderar Helene dig att se filmen Fat Front, och sedan uppmuntrar hon dig att diversifiera ditt flöde på sociala medier : "Jag vet flera som har sagt att de blir uttråkade på Instagram för att "människor är så vackra" – så följ med några andra människor! Riktiga människor! Det kan göra tvärtom: bekräfta att du är okej som du är och att det också finns plats för dig, att det finns människor som du och att du inte är ensam. så du ser och upplever olika typer av människor, människor du kan se upp till, vilket bekräftar för dig att du är okej som du är och att det också finns plats för dig, att det finns människor som du och att du inte är ensam . Representation betyder vansinnigt mycket, till och med mer än vi förstår, speciellt när vi själva tillhör normen – då glömmer vi bort för att vi känner oss representerade. Vi glömmer hur viktigt det är att se någon med vår egen hudfärg om vi är vana vid det hela tiden”.

Tack så mycket för att vi fick intervjua dig Helene, det var ett nöje!

Om du har blivit mer intresserad av Helene och hennes aktivism och hela kroppen positiva miljö, då
vi tycker att du ska börja följa Helene på hennes Instagram här:
https://www.instagram.com/_chubbydane/

Kärlek,
Team Mondo Chaos


Retro modevisning på mudhoney Copenhagen

Retro modevisning

Vi bjöd in till en retro modevisning på Mudhoney, där vi presenterade ett urval av vår sommarkollektion på fem vackra modeller....


The House Of Foxy är ett engelskt märke som gör kläder i 1940- och 1950-talsstil

Foxys hus

The House of Foxy är ett brittiskt varumärke som designar och producerar högkvalitativa kläder i vintagestil...


Viva Las Vegas

Den 18 - 21 april gick Rockabillyfestivalen "Viva Las Vegas" av stapeln för tjugoandra gången. Kirstine & Ditte hade återigen åkt till Vegas...