Historien om Pinup pigen

Berättelsen om Pinup-tjejen

Hur började Pinup?

Den moderna pinup-tjejen uppstod runt 1890-talet när Charles Dana Gibson målade sin berömda Gibson Girl. Detta var en idealiserad kvinna med lite vilt hår och en extrem timglasform. Därifrån, i början av 1900-talet, utvecklades en kultur kring dessa sensuella damer, alltid klädda men utmanande, och med en liten oskuld! De producerades både i form av illustrationer som Gibson-tjejen, eller bilder och fotografier på till exempel dåtidens scenkonstnärer.

Mondo Kaos vintage klänningar och kläder

Namnet pinup uppstod när bilderna massproducerades som små kort eller kalendrar att hänga upp. Dessa pinup-bilder fanns i många versioner, teckningar, målade illustrationer och naturligtvis fotografier. Tanken var att bilden av den lättklädda damen skulle vara så fängslande att man skulle vilja sätta den på väggen, "pin it up"! Det fanns tidskrifter som ägnade sig åt denna konst, t.ex. Esquire i USA (från 1933) och La Vie Parisienne i Frankrike. La Vie Parisienne var särskilt på 20- och 30-talen ansvarig för den erotiska art déco- och jugendflickan.

Pinup och andra världskriget

Det var 1941 som terminologin 'pinup' användes för första gången, och pinupkulturen idag är också undantagslöst kopplad till utseendet från 1940- och 1950-talen . Det var förstås andra världskriget som drev på utvecklingen av den här sortens oskyldiga erotik, och den användes både för att rekrytera soldater och för att hålla moralen hög och påminna soldaterna längst fram om vad de kämpade för. Från krigstiden ser man särskilt bilder av kvinnor i patriotiska färger, och till exempel i sjömansdräkter. Kalendrar togs fram, och även små fickhäften som kunde skickas till soldaterna. Att soldaterna tog detta till sig till 100 % visade bl.a. genom så kallad Nose Art, där de amerikanska piloterna målade pinups på 'näsan' på sina plan.

Vargastjejen och Christel

Pinup var ursprungligen mest illustrationer, innan fotografi blev lättare att trycka, och många illustratörer specialiserade sig på att skapa vackra, sensuella, lättklädda kvinnor. Vissa blev till och med väldigt kända, till exempel Alberto Vargas, vars 'tjejer' blev kända under namnet Vargastjejer. Vargas illustrerade för både Esquire och Playboy, och hans illustrationer är kända över hela världen, och originalen befaller höga hammarslag när de kommer ut på auktion idag.

Vackra sjömansklänningar från Mondo Kaos

Men det var inte bara män som illustrerade dessa kokett lättklädda damer, det var faktiskt ganska många kvinnor i branschen som Zoë Mozert, som bl.a. målade Jane Russell på filmaffischen för The Outlaw.

Här hemma hade vi från 1940-talet den berömda Christel att rita söta, koketta tjejer, med långa ben i shorts och byxor med hög midja, och glimten i ögat.

Pinup klänningar och andra kläder från Mondo Kaos

Pinup och Hollywood

Eftersom pinup-bilderna med sina sexuella över- och undertoner blev så populära började samma stil användas för t ex filmaffischer och därifrån dröjde det inte länge förrän filmstjärnorna själva promotade sig själva/befordrades med lite extra 'sex' säljer'.

Rita Hayworth var redan en välkänd skådespelerska när hon poserade i en negligé för Life Magazine 1941. Hon cementerade därmed sin status som pinup, och blev en av de mest använda filmstjärnans pinups av de amerikanska soldaterna under andra världskriget. Detta förstörde inte på något sätt hennes image, snarare tvärtom, när hon 1946 spelade rollen som Gilda, vilket förmodligen gjorde Rita Hayworth till den ikon hon är än idag.

Fina pinupklänningar och andra kläder i pinupstil

Lika känd var skådespelerskan Betty Grable, som hade många filmer bakom sig när hon 1943 lät ta den berömda pinup-bilden, där hon, iklädd baddräkt med ryggen mot kameran, glatt tittar över axeln. Bilden skulle överträffa Rita Hayworths efterfrågade bland de amerikanska soldaterna och gjorde Betty omåttligt populär som pinup såväl som skådespelerska.

Marilyn Monroe som Pinup

Men det gick åt båda hållen; vissa skådespelare började med att uppmärksamma sig själva genom pinup-mediet. Den förmodligen mest kända av alla, Marilyn Monroe, väckte inte bara filmstudiornas intresse genom pinup-bilder, utan fick också sin första kameraupplevelse på detta sätt. Bettie Page fick också möjligheten att jobba som skådespelerska genom sitt pinupföretag, och det gjorde även badnymfen Esther Williams.

Pinup kläder och klänningar på Mondo Kaos

Vad är en vintage Pinup-look?

Typiska pinup-tjejer från 40- och 50-talen kan ses i allt från badkläder till svängkjolar. Det finns typiskt två sorter, en lite mer avskalad version, typiskt foton, och en kvickare version som spelar på oskyldig okunnighet, typiskt sett en illustration, som när en kjol råkar lyftas lite för högt.

Looken är oftast inriktad på korta kjolar, strumpor, shorts eller badkläder och underkläder, medan överdelen lätt kan vara en åtsittande tröja eller skjorta, så länge den knäpps långt ner eller knyts på magen. Håret görs alltid perfekt och sminket är viktigt. Mörka ögonbryn och fokus på flirtiga ögon med eyeliner. Visst, rött läppstift och röda "fräscha" kinder avrundar looken. Pinup-looken från 40- och 50-talen är mer solig och lekfull än du ser den idag.

Hur stylar man en klassisk Pinup-look?

Idag är pinup-looken ofta lika med fin porslinshud. Ögonbryn är framhävda som på 40- och 50-talen , och många lägger stor vikt vid att skapa en klassisk cat eye "winged" eyeliner. Klassiska röda läppar är ett måste, samtidigt som de sparar lite på rouget jämfört med förrs tiders pinup. För en perfekt pinup-look måste håret stylas, och man ser också ofta att det är färgat eller blekt för att få en stark kontrast.

Kläderna är byxor med hög midja, shorts och pennkjolar , och de är stylade med till exempel en off-shoulder blus eller en skjorta knuten på magen. För stylingtips se nedan.

Toppar för att skapa en Pinup-look

Svart Off Shoulder Ruffle topp från Unique Vintage

Svart Off Shoulder Ruffle topp från Unique Vintage

Vit Off Shoulder Ruffle topp från Unique Vintage

Vit Off Shoulder Ruffle topp från Unique Vintage

Svart Off Shoulder topp från The Oblong Box

Svart Off Shoulder topp från The Oblong Box

Pennskjolar för att skapa en Pinup-look

Klassisk röd pennkjol från The House Of Foxy

Klassisk röd pennkjol från The House Of Foxy

Klassisk svart pennkjol från The House Of Foxy

Klassisk svart pennkjol från The House Of Foxy

Klassisk marinblå pennkjol från Daisy Dapper

Klassisk marinblå pennkjol från Daisy Dapper

Shorts för att skapa en Pinup-look

Röda shorts med hög midja från The House Of Foxy

Röda shorts med hög midja från The House Of Foxy

Svarta shorts med hög midja från The House Of Foxy

Svarta shorts med hög midja från The House Of Foxy

Marinblå shorts med hög midja från The House Of Foxy

Marinblå shorts med hög midja från The House Of Foxy

Byxor för att skapa en Pinup-look

Svarta byxor med vida ben och hög midja från The House Of Foxy

Svarta byxor med vida ben och hög midja från The House Of Foxy

Klassiska jeans med hög midja från Lady K Loves

Klassiska jeans med hög midja från Lady K Loves

Röda byxor med vida ben och hög midja från The House Of Foxy

Röda byxor med vida ben och hög midja från The House Of Foxy

Badkläder i Pinup Style

Baddräkt med prickar i 50-tals pinup-stil från Esther Williams

Baddräkt med prickar i 50-tals pinup-stil från Esther Williams

Bikini med körsbär i 50-tals pinup-stil från Esther Williams

Bikini med körsbär i 50-tals pinup-stil från Esther Williams

Baddräkt i svart i 50-tals pinup-stil från Esther Williams

Svart baddräkt i 50-tals pinup-stil från Esther Williams

Vad är en modern Pinup-tjej?

Att pinup har fått en renässans beror bland annat på att "mid-century" har blivit populärt inom allt från inredning till konst. Dessutom kan vi nämna den burleska miljön och deras kända förespråkare Dita von Teese. Och även Rockabilly-livsstilen, som kretsar kring 50- talskulturen. Kanske beror kärleken till modebilden från 40- och 50 -talen också på att vi efter en lång tid av utmärglade stilikoner åter vill se en mer varierad bild, och gärna kvinnliga former som de som firas i pinupkulturen.

Pinupidealet är en timglasformad figur med massor av femininitet och sensualitet. Den moderna kvinnan kan reflektera över att vilja ta tillbaka sin kvinnlighet och älska den kvinnliga kroppen som den är med former som ska visas upp, snarare än att behöva tvinga sig själv att gå på en diet för att passa high street-kläder.

Pinup i glas och ram

Pinupen har gått från att vara lite risig, något man sätter upp med ritpenna, till att idag ha flyttat in i vardagsrum. Med allt retromode, och efter att vi inrett vårt hem i mitten av århundradet, har många av 50-talets konstnärer också flyttat in på hemmets väggar. Det gäller även pinupbilder, här hemma kanske framför allt Christeltjejerna. Vi ser att de idag är upphöjda, de vackra kvinnorna i glada färger, är inte längre bara "uppnålade" på väggen, utan kommer i glas och ramar i vardagsrummen, där de vackert och kokett inreder hemmet och ger det. lite extra unik stil. Något vi på Mondo Kaos älskar! ❤️

Kärleksfulla hälsningar,
Team Mondo Kaos ♥


Läs mer:

Kundporträtt i Mondo Kaos

Kundporträtt i Mondo Kaos ❤️



Mitt favoritmärke Trashy Diva är tillbaka

Mitt favoritmärke Trashy Diva är tillbaka och aldrig har en klänning känts så bra❤️


Formad på 50-talet

Mode på 50-talet 🌟




PS Vill du höra mer om när vi håller i nya event, startar rea, tävlingar, skaffar nya produkter mm.

Anmäl dig då till nyhetsbrevet nedan: