Jeans – Freddies Of Pinewood & Lady K Loves ❤️

Jeans – Freddies Of Pinewood & Lady K Loves ❤️

Något de moderna och retrogarderoberna har 100% gemensamt är jeans! Idag är det otänkbart att gå nerför gatan och inte stöta på någon som bär jeans – de har blivit en modevara. Det är en neutral underdel som vi kan använda för alla tillfällen genom att styla toppen uppåt eller nedåt. Men det har inte alltid varit så här.

Ursprunget till denim (jeans) är USA, där Levi Strauss på 1870-talet började tillverka denim arbetskläder, i form av byxor med de välkända dubbla sömmarna och kopparnitar för extra hållbarhet.

På den tiden var det tänkt som kläder för det hårda och slitsamma arbetet i gruvorna, och för cowboys på de amerikanska rancherna. Det är svårt att föreställa sig andra kläder från 1870-talet som vi lätt skulle kunna bära idag utan att sticka ut nämnvärt från mängden. Föreställ dig krinoliner, korsetter (för män och kvinnor) och golvlånga arbetarklänningar i linne.

Lady Levi's – de första jeansen för kvinnor

Även om jeans "uppfanns" redan på 1870-talet, var det inte förrän 1934 som kvinnor fick sina första par jeans. Dessa var fortfarande arbetskläder, gjorda för det hårda arbetet på de amerikanska "rancherna". Levi Strauss hade sett hårt arbetande kvinnor låna sina mans och bröders jeans, och förstod att det var dags att designa jeans specifikt med kvinnor i åtanke. Därför föddes Lady Levis modell 701.

Det var fortfarande en chockerande sak att se en kvinna i byxor , särskilt till och med jeans med knappar framtill. Även om Vogue hade en artikel om jeans och fritidskläder på 1930-talet, var det inte förrän på 1940-talet, under andra världskriget, som damjeans blev populära och mer standardiserade som arbetskläder i fabriker. Vi kanske tänker på "Rosie the Riveter", och fabriksarbetarna som producerade för krigsinsatsen kallades också "Rosies". När vi ser bilder från fabriker som tillverkade ammunition, flygplan, stridsvagnar och fartyg, bär dessa kvinnor oftast jeans och jeansbyxdressar .

Jeans från Freddies of Pinewood

Engelska Phil & Jo som båda har en förkärlek för jeans från 1940-1950 - talet slog sig samman både privat och professionellt och grundade Freddies of Pinewood 1999.

Jeanies Jeans är en riktig 50- talsmodell i 100% bomull, alltså utan stretch. I gengäld med den vackraste passformen, mjukhet och hållbarhet. Denna modell är hög midja med smala ben, stora framfickor och perfekt att klä upp. De stängs vid sidan.

Grease Monkey byxdress från Freddies Of Pinewood är designad utifrån ett autentiskt snittmönster från 1943, och har alla detaljer man förknippar med en byxdress från den tiden, samtidigt som den verkar tidlös tack vare den vackra feminina passformen.

Soo ZQ- modellen är den mer slappaktiga modellen, i 50-talsstil med dragkedja i sidan och smala ben. Återigen är tyget 100% mjuk bomull, och ger därmed den önskade genuina vintagekänslan. Dessa jeans är perfekta för skjortor som de från The Seamtress of Bloomsbury .

Jeanies Jeans Från Freddies Of Pinewood

Jeanies Jeans Från Freddies Of Pinewood

Grease Monkey Jumpsuit från Freddies Of Pinewood

Grease Monkey byxdress från Freddies Of Pinewood

Freddie's Of Pinewood So Q jeans

Alltså ZQ Jeans från Freddies Of Pinewood

1950-talets ungdomsuppror

På 1950-talet blev tonårsjeans populärkultur tack vare skådespelare som James Dean i "Wild Blood" (Rebel without a Cause) och Marilyn Monroe i "The Misfits". Egentligen borde Vildt Blod ha varit en svartvit film, men när de bestämde sig för att spela in filmen i färg färgade de de blå Lee-jeansen ännu mer blå, så att de blev ännu mer iögonfallande som symbolen för hans upproriskhet. Men även andra ikoner som Marlon Brando och Elvis Presley , som själva växte upp på en bondgård, gjorde jeans till en symbol för ungdomsuppror.

Jeans på Catwalk

Medan jeans från före 60-talet måste passa individen i stil och form, har ett högt innehåll av stretch naturligtvis fördelen att det passar i stort sett alla oavsett kroppstyp. Tyget i många moderna jeans har blivit tunnare och har förlorat den hållbara karaktär som ursprungligen gjorde dem så populära och unika.

På 1970-talet kom jeansen in på modescenen och 1976 designade Calvin Klein jeans för catwalken för första gången i modehistorien. Det var först på 1980-talet som stretch verkligen kom in i denim, och först på 1990-talet som detta blev standardanvändning med en smal passform som, när vi närmade oss 00-talet och början av det nya millenniet, fick sitta långt under midjan .

1990-talet var årtiondet då de flesta modehus, Dolce et Gabbana, Versace, Dior etc fick sitt eget jeansmärke. Stretch är det som stilistiskt skiljer tidigare jeans från dagens.

Jeans förbjöds på teatrar, restauranger, skolor och andra offentliga institutioner, vilket bara ytterligare förstärkte deras image som "den vilda ungdomen". På 1960-talet omfamnade ungdoms- och rockkulturen jeans ytterligare och jeans fick en framträdande plats som klädesplagg i hela västvärlden.

Jeans från Lady K Loves

Lady K Loves gör sina jeans i slitstark denim, men lägg till lite stretch för en bekväm modern passform - det bästa av två världar! Varumärket är baserat på 1950-talets Rock 'N' Roll och dessutom arbetar Lady K Loves för att vara ett hållbart och socialt ansvarsfullt varumärke. I deras indiska fabriker arbetar bara kvinnor. De använder hållbara färgämnen och lokalt producerad bomull. De arbetar också i det lokala samhället för att säkerställa att de har en hälsosam personal och tar hand om miljön. Jeanstyget importeras till England, där män och kvinnor kompletterar jeansen.

Lady K älskar jeans

Vi har modellerna Classic, Polly och Le Wild.

Le Wild -modellen är en riktig 50-tals westerndenim. Den har hög midja med lite breda raka ben, och sedan stängs den på bästa vintage sätt i sidan. Le Wild är ett klassiskt bootcut, vilket innebär att det finns plats för boots under, och är verkligen de perfekta vintagejeansen. Den har lite stretch för modern komfort. Tillsammans med Frida-kängorna från Miss L Fire skapar du verkligen en vacker retroinspirerad look.

Classic- modellen är Lady K Loves mycket klassiska modell med hög midja och smala ben, som passar i storleksförhållande höft och midja, baserat på mått från deras kunder från Lady K Loves Facebooksida. Dessa jeans är mer åtsittande och är idealiska för att stoppas ner i botten för den perfekta pin-up 50-talslooken. Denna stil är särskilt vacker tillsammans med vår Mondo Kaos T-shirt eller våra skjortor med "Pussy Bow" t.ex. Estelle från Heart Of Haute . Du kan också ge dig ut i den äkta 50-tals greaser looken genom att till exempel knyta skjortan på magen. våra skjortor från Very Cherry är lämpliga för detta.

Polly- modellen är samma som Classic, men är designad för den mer petite kvinnan, d.v.s. att den har lägre "resning" och benlängd.

Le Wild jeans Lady K Loves

Le Wild Jeans från Lady K Loves

Klassiska jeansjeans från 1950-talet från Lady K Loves

Klassiska jeans från Lady K Loves

Vi hoppas att du som läsare har lärt dig lite mer om historien bakom, samt vårt utbud av jeans. Om du har ytterligare frågor svarar vi gärna på dem om du skriver till shop@mondokaos.dk.

Kh Team Mondo Kaos ❤️


Läs mer ❤️

Miss L Fire Vår/Sommar 2020 🌸

Miss L Fire Vår/Sommar 2020🌸



Kvinnors internationella matchdag 2020

Kvinnors internationella matchdag 2020 ❤️



Möt Mondo Kaos grundare Ditte Lindemose

Möt Mondo Kaos grundare Ditte




NYHETSBREV:

PS Vill du höra mer om när vi håller i nya event, startar rea, tävlingar, skaffar nya produkter mm.

Anmäl dig då till nyhetsbrevet nedan: