Palava - Retro kjoler i økologisk Bomuld

Palava - Retro klänningar i ekologisk bomull

Palava - Retrokläder i vackra tryck 🌸


Palava är ett brittiskt, familjeägt företag som skapar feminina och hållbara kvalitetskläder i de vackraste retroinspirerade designerna och mönstren.


Varumärket har en lång och invecklad historia bakom sig, som på sitt sätt börjar ända tillbaka 1854, i den lilla staden Yarm vid floden Tees i North East Endland.


Här låg den familjeägda butiken Strickland & Holt som sålde apotekare i butikens vänstra del och vin och sprit i den högra.

Verksamheten bytte ägare från generation till generation, och fanns som ett familjeägt apotek och butik fram till 1970-talet, då apotekskedjan Boots köpte apoteket till vänster. Butiken till höger var samtidigt övertagen av en av Strickland & Holts barnbarn, Stephanie Holt, och här skapade hon makens varumärke Poppy. Poppy började faktiskt göra sängkläder för barn, men utvecklades till också att skapa modekläder för barn och vuxna, och varumärket var aktivt i modebranschen fram till år 2000, då ägarna tyvärr tvingades lägga ner företaget. Modebilden förändrades, och dessutom hade det blivit svårt att göra det tillverka kläderna i England. Butiken förblev dock i familjen, och är det än i dag.



2010 väcktes Poppy tillbaka till livet av Stephanies yngsta dotter Bryony. Hon började med att rita mönster för barnkläder och fortsatte sedan med att designa kläder för kvinnor.

Bryony ritar alla märkets mönster för hand och hon är särskilt inspirerad av gamla sagor och natur, vilket tydligt syns i de vackra trycken med bl.a. blommor, fåglar och hav som tema.

Tyvärr fick märket byta namn 2015, och valet föll nu på Palava. Palava betyder en långsam konversation (palaver på danska), och efter två omgångar av namnbyten tyckte Bryony att det var rätt namn till varumärket.

Idag är Palava ett starkt varumärke, där kombinationen av Bryonys handritade retrodesigner och vackra retrotryck, samt de speciellt utvalda materialen av ekologisk bomullssatin och ekologiskt linne både framhäver och reflekterar varumärkets höga kvalitet och fokus på hållbarhet och miljövänlighet.

Här kommer vi att lyfta fram några av favoriterna:

Rita Dress - snygg a-line klänning i vackra tryck

Rita är i ett vackert klassiskt vintageinspirerat snitt med markerad midja, korta ärmar som precis täcker överarm/axlar och ett feminint a-linjesnitt. En vacker klänning för vår, sommar, höst och vinter, som kan kläs upp upp eller ner, och kan därmed användas både till vardags och festligare tillfällen.

Beatrice The dress - enkel klänning i klassiskt snitt

Beatrice-klänningen är i ett vackert enkelt retrosnitt som passar de flesta kroppstyper. .

Klänningen har ett matchande knytskärp som du kan knyta fram, sida eller bak som du vill. Klänningen slutar strax under knäet och har fickor. Alla klänningar i ekologisk bomull.

Retro slipsskjortor och byxor med hög midja

Peggy tie-skjortan från Palava är en vacker retroinspirerad topp i fina tryck. Den här säsongen har vi den i ett fint leopardmönster och en benvit med flamingos. Dessa toppar är också båda gjorda av ekologisk bomull.

De högmidjade byxorna med vida ben är i ett läckert ekologiskt bomullslinne och är tillsammans med knytskjortan superfina för en feminin retro sommarlook.

Palavea - Kjolar med hög midja och fickor i fina tryck


Palava är nog mest känt för sina vackra tryck, och den här säsongen finns de finaste trycken på både klänningar, toppar och kjolar.

Här är några av de vackra kjolarna med hög midja – båda modellerna är supersnygga att bära, då de båda sitter fint på höfterna, trots vidden.


PS Vill du höra mer om när vi håller nya event, håller rea, tävlingar, skaffa nya produkter mm, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan: