Historien om swingkjolen

Historien om svängklänningen

Svängklänningen

På Mondo Kaos älskar vi en bra svängklänning, och det är en av de klänningar vi alltid har många av i vårt sortiment. Det ska finnas svängklänningar och svängkjolar i flera färger och mönster, och i storlekar från small, medium och large till plus size .

Harlem och Lindy Hop

För att berätta historien om svängklänningen måste du gå tillbaka till Harlem- och Lindy Hop-kulturen på 1920- och 30-talen. Lindy Hop var en swingdans inspirerad av tap och Charleston och dåtidens jazzmusik, och den fick dansas med en partner och var nästan akrobatiskt full av hopp och lyft.

Det började i det små på Harlems klubbar, och blev så populärt att det flyttade in i den stora Savoy Ballroom i New York, där de till och med anlitade dansare och musiker för att framföra den nya swingstilen. Artisterna kom att bilda en trupp som åkte på turnéer runt om i USA, och det var härifrån populariteten för swingdans spred sig.

Frankie Manning:

En av de stora Lindy Hop-dansarna på sin tid var Frankie Manning. Han dansade som anställd i Savoy Ballroom och turnerade i hela Amerika med truppen från Savoy. Danskompaniet medverkade också i filmer och var otroligt populärt under hela 1940- och 1950-talen .

När Lindy Hop inte längre var på modet fick Frankie Manning jobb på ett postkontor där han arbetade i 30 år, fram till 1980-talet då intresset för Lindy Hop väcktes till liv igen. Vid 72 års ålder började Manning undervisa och koreografera igen, han vann bland annat ett Tony-pris för koreografi i Black and Blue, och medverkar som konsult och dansare i Spike Lees Malcolm X.

Rock'n'Roll och swing-revival

Medan dansen under krigsåren avböjdes lite, var swingdans fortfarande populärt och hade för länge sedan nått utanför Harlem. Dansfilmer var stora och gjorde swingdansen känd långt utanför USA:s gränser.

När Rock & Roll slog igenom anpassades swingdansen till musiken och Jive blev 50-talets favoritswingstil. När R&B ersatte Rock and Roll, anpassade swing sig igen och förvandlades till en variant som heter West Coast Swing.

Det var inte förrän på 60-talets twist som swingstilen gick ur modet, men den dök upp igen på 1980-talet i en revival som t.ex. såg den tidigare nämnda Frankie Manning göra comeback. Idag återfinns de olika swingdanserna fortfarande i en aktiv dans- och retromiljö, men du kan gärna använda de vackra vintage swingklänningarna till vardag och fest, även utan dans.

Vad är en svängklänning?

Precis som termen "swing" kom att representera ett antal olika dansstilar, täcker själva swingklänningen också en mängd olika klänningssnitt.

Även om du kan hitta svängklänningar med och utan ärmar, kortare och längre, helcirkelklänningar och de med veck upptill eller nedtill, förblir den gemensamma nämnaren för en vintage svängklänning densamma; Det ger bäraren stor rörelsefrihet samtidigt som den ger en smickrande passform runt midjan. Idag är svängklänningen en av de populäraste sommarklänningarna här på Mondo Kaos , men det finns också gott om nytolkningar med varma tyger och lite längre längder som gör den perfekt för årets kalla månader.

Det är symbolen för en feminin klänning och kjol , en stil både vi och våra kunder på Mondo kaos älskar.

Den klassiska svängklänningen

Den vi nog känner som den mest klassiska svängklänningen är 1950- talsklänningen, eller kjolen , som sitter ända in i midjan men har veck upptill så den sticker ut precis under midjan och ger den perfekta timglasformen. Vi känner den särskilt från 1950-talet, då den också kom in på modescenen tack vare Diors New Look, där han tog den här formen och gjorde den till ett modestatement som hyllade den kvinnliga figuren.

Mat men svängklänning i svart
svängklänning i blågrön
Skjortklänning svängstil svart


Vi har till exempel vackra Milan från Heart of Haute , eller klänningen Stop Staring Mad Men med sweetheart urringning, som är en annan av våra absoluta favoritswingklänningar som kan användas om och om igen vid otaliga tillfällen.
Därför har vi alltid ett stort utbud av svängklänningar i vintagestil året runt.

svängklänning i svart med små prickar
Rutig svängklänning i 1950-talsstil
Delores ärmlös svängklänning

Vintage svängkjol

Ett snitt som är särskilt känt från kjolar och just från dansvärlden är 'fulde sol', eller helcirkelkjol. Det är vettigt att den uppstod tillsammans med swingdans, då den här klänningen verkligen ger dig möjlighet att svänga ben och höfter, och klänningen ger den sköna 'full sol'-effekten när du snurrar snabbt runt dansgolvet. Dessutom faller tyget vackert och smickrande runt höfter och ben.

svängkjol i jadegrönt
Whirlaway röd svängkjol
Svart svängkjol i klassiskt snitt

Style din vintage swingkjol

Vi älskar möjligheterna när du stylar en vintage swingkjol. Vi har alltid massor av vackra skjortblusar i vintagestil, och beroende på hur neutral färg du har valt på kjolen kan du anpassa toppen så att den antingen blir en stark färg, eller mönstrad för en marin eller svart underdel, eller skruvstäd versa.

Under de kalla månaderna kan du lägga till en vacker kofta eller stickad tröja , som vi alltid har i rätt kort midjelängd. Du kan använda vackra stiletter för en festlig kväll, eller platta skor för en vardagslook.

Svart skjorta med rosett
emmy cardigan i grön skridskoåkare
röd skjorta i vintagestil


Du kan även styla en svängkjol i 50-talsstil med en Mondo Kaos T-shirt och ett par snygga skor . Det ger en snygg vardagsvintagelook. När du stylar din svängklänning kan du vara glad att du med en klänning redan har full look, nu kan du koncentrera dig på detaljerna, ska dina skor matcha eller kanske vara kontrasterande? Kan du möjligen matcha skor och hatt (under de kalla månaderna), eller skor och smycken som örhängen, armband , halsband eller broscher? Det ger en spännande och samtidigt stilren vintagelook.

Set med glitterörhängen och armband i retrostil
Miss L fyra guldskor
mondo kaos t-shirt med retrotryck


Om du har blivit inspirerad att hitta din alldeles egna svängklänningsstil, eller lägga till en ny vintage svängklänning i din garderob, kom förbi och inspireras av de många vackra klänningarna och svängkjolarna i butiken.

De bästa hälsningar,

Team Mondo Kaos ❤


Läs mer:

Cocktailklänningen

Formad på 1950-talet

Formad på 1950-talet


Vad är din kroppstyp?

Vad är din kroppstyp?


PS Vill du höra mer om när vi håller i nya event, startar rea, tävlingar, skaffar nya produkter mm.

Anmäl dig då till nyhetsbrevet nedan: