Miss L Fire Forår/ Sommer 2020 – Farveglæde, kvalitet og vintageinspiration 🌸

Miss L Fire Vår/Sommar 2020 – Glädje i färg, kvalitet och vintageinspiration 🌸

Mondo Kaos överväger alltid noga när de tar hem nya varumärken. Det finns såklart stilen och kvaliteten att ta hänsyn till, och frågan om varumärket passar in i Mondo Kaos universum? Och visst har vi färre skomärken än klädmärken.

Att Miss L Fire tagit sig igenom nålsögat på Mondo Kaos beror enligt ägaren Ditte bl.a. den fantastiska kvaliteten som Mondo Kaos alltid kan stå för, och skorna från Miss L Fire är den perfekta matchningen till vårt retrosortiment.

Mondo Kaos har sålt skor från Miss L Fire sedan 2013. Sedan dag 1 har de varit en säker vinnare hos kunder, som har anammat skorna i de vackra färgerna och underbara kombinationerna och med spänning väntar på de nya modellerna som kommer varje säsong.

Alla anställda har minst en favoritmodell, och den står de gärna upp i 8 timmar i sträck, även i högklackade skor eller sandaler, då komforten är riktigt bra.

Din personliga favorit den här säsongen är modellen Penelope.

Penelope är en riktigt vacker sandal i en blandning av en macrame-sandal och den klassiska "gladiatorsandalen" med det vävda bomullsbandet som knyts runt fotleden. Skon är ytterligare stabil genom att ha en hälkappa i läder. En riktigt vacker sommarsandal som vi fick i " naturlig " (bilden) och svart .

Miss L Fire Penelope sandal

Stines favoritsko den här säsongen är den 60- talsinspirerade Lois-sandalen. Skon har en medium blockklack vilket gör den superbekväm, och Stine älskar att den påminner henne om Mad Men och klassisk Bond-stil. Den har vackra läderband som drar ihop sig i knutar mitt på foten och en vacker ankelrem. Den är superfin tillsammans med både klänningar , kjolar , byxor , jeans och shorts , den finns i fyra färger:Guld , Svart , Grön och Vit .

Några av de andra modellerna från vår vår/sommar 2020-kollektion kan ses nedan:

Grundare av Miss L Fire, Lynsey Hand

Grundaren, Lynsey Hand, arbetade i skobranschen för välkända varumärken som Clarks och Office, innan hon bestämde sig för att starta Miss L Fire 2005.

Lynsey hade alltid haft en stor kärlek till retro och vintage, och hade märkt att det var omöjligt att hitta vintageskor i större storlekar. Några hade hon i alla fall inte kunnat hitta till sig själv i storlek 41 (uk7), och med en dröm om att göra skor i alla storlekar för vintageälskande damer föddes Miss L Fire.

Även om Miss L Fire alltid var tänkt att vara en modern twist på en vintagesko, har det kanske längs vägen varit mindre fokus på det traditionella retrouttrycket, och mer på Lynseys egen lekfulla, färgglada stil baserad på tidigare olika stilar av gånger.

Kirstines favoritmodell är just en sådan färgstark och iögonfallande sko: den flerfärgade metalliska Lucie-skon inspirerad av en 1950- talsmodell. Den har en vacker klack, i perfekt höjd, som de flesta Miss L Fire-skor, har mjukt och bekvämt memory foam. Och så skärs det i dessa små bitar, med en liten titt på foten. Verkligen bara en fantastiskt vacker och speciell sko. Denna modell finns även isvart mocka .

Var tillverkas skorna?

Konsumenter har idag en mycket större medvetenhet om hållbarhet och etik än tidigare och vill därför veta var och hur produkterna de köper tillverkas.

Miss L Fire arbetar med två familjeägda fabriker i Portugal och ett enda företag i Kina, med utgångspunkten att skor bara är lika bra som de som tillverkar dem. Därför är det ganska uppenbart för Lynsey Hand och hennes team att de tillverkare hon använder måste leva upp till en hög standard när det kommer till arbetsförhållanden, och med mantrat kvalitet framför kvantitet. Hon har ett nära samarbete med fabrikerna och går bland annat ner själv och kollar innan den kommande kollektionen sätts i produktion.

Båda portugisiska fabrikerna har ett litet, dedikerat team av skomakare och allt är handgjort. Där de kombinerar både gammal och ny teknik för att skapa de perfekta bekväma 'Made In Portugal'-kollektionerna.

Företaget i Kina började tillverka Miss L Fire-skor för 5 år sedan och de arbetar med ett litet, kvinnligt team för att skapa vackert utformade skor med känsla för detaljer.

Hållbar produktion

Klimatkrisen är på allas läppar. Och tyvärr är kläd- och skoindustrin en av de största bovarna, näst efter oljeindustrin. Det är därför vi på Mondo Kaos lägger särskild vikt vid att ha varumärken som uppfyller vissa krav, i de flesta fall innebär det åtminstone små produktioner med minimalt produktsvinn. Miss L Fire är ett varumärke som från start har haft en miljömässigt och socialt ansvarsfull produktion i åtanke.

Det innebär bl.a. en liten produktion av små partier, för mindre överproduktion, tillverkning på beställning, ingen billig arbetskraft och att inga skor slängs.

Själva tillverkningen av läderskor är dock inte problemfri, vad gör Miss L Fire åt saken, och är veganskor lösningen?

Veganska skor

Miss L Fire får många förfrågningar angående veganska skor. Men vad och hur skiljer sig veganskor miljömässigt från läderskor och är de överhuvudtaget hållbara? Det här är några av frågorna som Lynsey Hand har bestämt sig för. Läder har använts i århundraden som det valda materialet eftersom det är slitstarkt, andas och bekvämt. Miss L Fire gör också bara skor i hållbart läder, det vill säga att lädret kommer från djur som har använts i livsmedelsindustrin, snarare än att födas upp för lädrets skull.

Det är lädergarvning som är problemet i läderproduktion. Det används mycket vatten och skadliga kemikalier, därför ser Miss L Fire till att garverierna lever upp till det internationella miljömärket och så ofta som möjligt använder de vegetabiliskt garvat läder, vilket är klart det bästa för miljön. Detta kan dock fortfarande bara göras med de mer naturliga färgerna.

När det kommer till veganska skor är problemet materialet. I de bästa fallen är det polyuretan (PU), och även den bästa varianten har bara hälften så lång hållbarhet som läder, medan det kommer att ta 1000 år att bryta ner i naturen. Ja, 1000! det är inte tillräckligt bra ännu.

Alternativ till plast är givetvis ett område i snabb utveckling och Lynsey och Miss L Fire-temat håller skarpt utkik efter nya möjligheter att i framtiden kunna producera veganska och miljövänliga skor.

Det kan vi intyga

Lynsey producerar små, för att aldrig behöva kasta ut skor.

Skorna ska vara av så hög kvalitet att de kan återanvändas säsong efter säsong, och ska göra sin ägare så glad att de vill ta hand om dem. De är vintageinspirerade, och perfekta för vintage- och retrooutfits, men kan tack vare sin moderna twist och färger även användas i den moderna garderoben.

Här på Mondo Kaos är det precis vad vi gör. Vi älskar våra Miss L Fire-skor, och har lagt ner modeller vi pratar om med längtan i rösten, och hoppas kunna återvända till sortimentet en dag. Tills dess njuter vi alla av de vackra nya skorna.

Kärleksfulla hälsningar från Team Mondo Kaos ❤️


Nyhetsbrev ✉️

PS Vill du höra mer om när vi håller i nya event, startar rea, tävlingar, skaffar nya produkter mm.

Anmäl dig då till nyhetsbrevet nedan: