Inspiration og stil ikoner ❤️

Kvinnors internationella matchdag 2020❤️

Idag, söndag 8 mars, firar vi internationella kvinnodagen. Vi har valt att fokusera på detta genom att låta de anställda på Mondo Kaos beskriva vilka kvinnor de inspireras av och varför.

DEBBIE HARRY - aktivist i minikjol.

En av vår butikschef Stines förebilder är sångerskan, låtskrivaren och skådespelerskan Debbie Harry. Debbie Harry är mest känd för att vara sångerska i new wave-bandet Blondie men har även gjort succé som soloartist. Som skådespelerska har hon medverkat i mer än trettio filmroller och många tv-framträdanden.

Stine väljer Debbie Harry från Blondie; ”eftersom jag tycker att hon har en ikonisk stil och är inte rädd för att blanda stilar och göra dem till sina egna. Utöver det är hon också en stor förebild inom kvinnor inom rocken och inte minst musikbranschen för att hon går sin egen väg och inte ger ett "fan" vad andra tycker."

Hennes inflytande sträcker sig inte bara till musik och underhållning, utan också till konst, aktivism och, naturligtvis, mode. Även om Debbie Harrys stil har skapats själv, har hon inspirerats mycket av vintageglamour. Själv citerar hon alltid Marilyn Monroe för hennes signaturblekta hår. Med skinnjackor, minikjolar och punkiga lårhöga stövlar tänjde Debbie Harris gränserna för dammodet på 70- och 80-talen. Hennes rufsiga hår och smokey-eye make-up inspirerade och fortsätter att inspirera idag. Hennes utseende, som Debbie själv, är djärv, edgy och sexig.

Kanalisera Debbie Harris:

Stine tipsar om en outfit bestående av: Röd pennkjol , svart volangtopp från Unique Vintage , nätstrumpor, och röd halsduk och röda bärnstensfärgade skor från Miss L Fire .

Vi har alltid den klassiska pennkjolen i flera färger, och vackra vintageinspirerade strumpor från What KatieDid . Vi har alltid retrokläder för att skapa en klassisk look i Debbies anda. Smokey eyes, och punk måste du ta ansvar för själv.

AMELIA EARHART – flygarens superhjältinna.

Line är inspirerad av Amelia Earhart, den kvinnliga piloten som 1928 blev världskänd genom att vara den första kvinnan att flyga solo över Atlanten.

Earhart var medlem i National Women's Party och en stark förespråkare för kvinnors rättigheter. 20- och 30-tal stil och kvinna ikon.

Earharts prestationer inom flyget inspirerade en generation kvinnliga piloter, inklusive de mer än 1 000 oumbärliga kvinnliga piloterna från Women Airforce Service Pilots, de så kallade WASPs, som tjänstgjorde som transportpiloter under andra världskriget. I ett försök att flyga jorden runt som den första kvinnliga piloten någonsin, försvann hon med sin navigatör 1937 över Stilla havet. Innan dess hade hon uppnått stor berömmelse genom att slå många rekord och skriva bästsäljare om sina bedrifter.

Hennes stil var oupplösligt kopplad till hennes image, och hon är ofta avbildad i flygdräkt, men även utanför sponsringsavtalen var också avgörande för att Earhart mest sågs i byxor och flygjackor, eller skjortor.

Earhart var aktivt involverad i dammode och hade sitt eget varumärke "active living" som var en serie sport- och fritidskläder för kvinnor. Hennes koncept var att skapa separata, det vill säga enskilda delar, som gjorde det lättare att flytta och anpassa kläderna till den individuella figuren. Den bestod av enkla, naturliga linjer och var gjord av tvättbara material.

På Mondo Kaos har vi alltid ett urval av retrojeans samt de klassiska swing- och sjömansbyxorna.

Freddies of Pinewood gör jeans och byxdräkter baserade på original vintagemönster. Och Lady K Loves gör retrojeans med hög midja och små ben.

Som en hyllning till Amelia Earhart har Line valt ett par svängbyxor i beige från The House of Foxy , samt en Americana-jacka i flygarstil från samma märke.

Stilen är elegant, feminin och enkel!

FRIDA KAHLO- Kvinnan på duken.

Yours är inspirerad av Frida Kahlo:

"Som stilikon älskar jag hennes färgglada utseende! Men framför allt beundrar jag Frida Kahlo för hennes styrka och mod att gå emot västerländska skönhetsideal. Jag beundrar hennes viljestyrka och mod att ta sig igenom de stora motgångar hon upplevde i sitt liv, som polio som barn, bussolyckan som gjorde att hon blev handikappad, ofrivilliga aborter. Hon var också berömd och ökänd för att inte vara rädd för att beröra (för den tiden) svåra ämnen som homosexualitet, politik, funktionshinder etc."

Vid 18 års ålder drabbades Frida Kahlo av en olycka som gjorde henne handikappad. Därefter bestämde hon sig för att fördjupa sig mer i målarkonsten. Även om Kahlo baserade sina målningar på händelser från sitt eget liv, använde hon dem inte bara för att uttrycka konkreta erfarenheter utan för att väcka frågor om hela det mexikanska samhället, i relation till kön, ras och samhällsklass.
Hon satte kvinnan på duken och visade upp kvinnliga erfarenheter och lidande som abort, förlossning och amning, ämnen som ofta ignoreras av samhället och anses vara tabu.

Hon var också influerad av den inhemska mexikanska kulturen, något som återspeglas i hennes kläder.

I Mondo Kaos har vi ett antal färgglada hårblommor , armband och örhängen som du kan använda för att styla dig Frida-liknande:

MICHELLE OBAMA – första afroamerikanska första damen.

En av Cecilies förebilder är Michelle Obama. Valet faller på Obama på grund av hennes kampanj med fokus på utbildning och sysselsättningsmöjligheter för ungdomar och veteraner.

2009 blev Michelle Obama USA:s första afroamerikanska första dam. Michelle Obama, utbildad advokat från Prince och Harvards juristskolor, var en förebild för kvinnor runt om i världen, och hon var och är fortfarande särskilt en förespråkare för fattigdomsmedvetenhet, utbildning och kost.

Hon stödde amerikanska designers och ansågs vara en modeikon, faktiskt så mycket att många kände att pressen glömde att fokusera på hennes viktiga arbete som ambassadör för de saker hon försvarade.
Hon publicerade sina memoarer 2018 och arbetar fortfarande för ett friskare Amerika. Många hade hoppats på att se henne som en kandidat 2020, men politik är enligt uppgift inte något för henne.

Michelle Obama har blivit en modeikon och trendsättare. Hon har avbildats flera gånger i Vogue och har nämnts i flera "bäst klädda"-listor.

Hennes signaturfärg är lila, därför har Cecilie valt en lila pennklänning från Zoe Vine som ett uttryck för Michelle Obamas stil. Klänningen är figursydd och ett matchande brett bälte ingår för att markera midjan. Cecilie har stylat klänningen med vita skor från Lola Ramona och en halsduk runt halsen.

Fint och feminint!

MARLENE DIETRICH- kostym och femme fatale.

En av Kirstines förebilder är Marlene Dietrich, som hon beundrar för att hon tänjde på gränserna mellan könen genom att klä sig i jackor och byxor i en tid då kvinnor inte fick göra det.

Marlene Dietrich fick sitt stora genombrott med filmen med filmen 'Der Blaue Engel' 1930, med rollen som den prostituerade Lola. Trots att hon åtnjöt stora framgångar i Tyskland tog hon avstånd från Hitler och nazistregimen och flyttade 1930 till USA, där hon blev medborgare några år senare.

I Hollywood var Marlene Dietrich mycket framgångsrik som Femme Fatale, trots, eller kanske just för att hon öppet bröt mot tidens sexuella normer. Hon var känd och ökänd för sina androgyna roller och stod vid sin bisexualitet, och kanske mer än någon annan Hollywood-skådespelare gjorde hon byxor och passade hennes image.

Marlene Dietrich blev också känd för sina humanitära insatser under kriget, och hon stöttade även ekonomiskt de som flydde från nazisterna. Hon gjorde flera framträdanden för de allierade styrkorna och gjorde vad hon kunde för att förbättra moralen vid frontlinjerna under kriget.

Marlene Dietrich blev också känd för sina humanitära insatser under kriget, och hon stöttade även ekonomiskt de som flydde från nazisterna. Hon gjorde flera framträdanden för de allierade styrkorna och gjorde vad hon kunde för att förbättra moralen vid frontlinjerna under kriget.

Kirstine tipsar om att klä dig i klassiska svarta byxor med vida ben från The House of Foxy och en krämfärgad vallmoskjorta från The Seamtress Of Bloomsbury när du vill ta fram din inre Marlene.



GIVEAWAY - VINN ETT MONDO KAOS PRESENTKORT! ❤️

Du kan nu vinna ett presentkort på 1 000 DKK till Mondo Kaos.

Du behöver bara göra dessa två saker:

1. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev nedan - om du redan är anmäld går det såklart bra, och du behöver inte göra det igen! ❤️

2. Kommentera nedan vem din kvinnliga förebild är och varför. Det kan vara en känd person, din vän eller granne.

Den lyckliga vinnaren dras onsdagen den 11 mars och meddelas på Facebook & Instagram torsdagen den 12 mars ❤️



58 kommentarer


  • Michelle

    Det er I!!! I skønne kvinder hos Mondo Kaos. Og hvis jeg skal pege en lidt mere ud – så er det ❤️ Stine ❤️
    Jeg kommer altid ind med en ide, men går derfra med en der er 100 gange bedre – takket være hende!!

    Så tak for jer – tak for lækker service og tak for den fedeste stil!
    #troedeshapewearvarvejenfrem #menstinegavmigselvtillidistedet!


  • Janni

    WONDER WOMAN – og hun står perfekt tatoveret på min overarm 😍💪🏼


  • Eefje de Laat

    I don’t really have a rolemodel. I live my life the way I want to. I raise my kids the way I want to. I don’t look at others to be who I am and to act as they do. I am my own person. I love every one around me and admire them as they are. I can get ideas from looking at someone I see or meet and from my friends and translate that into my own thing. But if I had to choose a rolemodel than there are a few. My mom, my grandmothers and my aunts ❤️


  • Anna Holm

    Bettie page er mit kvindelige forbillede. Både hendes stil og hendes personlighed taler lige til mig. Hun var pioneer indenfor burlesque og fetisch fashion. Det er har været helt let for små 100 år siden!


  • Elisabeth

    Jeg er vild med nogle af de stærke kvinder jeg ser i film og serier, men fra virkelighedens verden er det sådan en som Elisabeth den første 🤩


Kommentar