Mondo Kaos – Nye begyndelser…

Mondo Kaos – Ny början...

- grundaren och ägaren Ditte Lindemose berättar om tillkomsten av butiken och vad det nya decenniet för med sig för Mondo Kaos.

Foto: Ploug Photography

Ett nytt år för alltid med sig någon form av reflektion, allt du vill, förändringar, beslut eller tillbakablick på saker du har uppnått tidigare.


Att stå med ena foten precis på väg in i något nytt är något som Mondo Kaos grundare Ditte Lindemose har provat ganska många gånger, så vi tycker att det var naturligt att fråga henne om hennes erfarenheter och om hur butiken Mondo Kaos kom till, och inte minst vad hon har för planer för Mondo Kaos under det nya decenniet.

Från öppnandet av Mondo Kaos för 13 år sedan till idag har det varit en spännande resa, och om du någonsin har undrat hur allt kom till, här är svaren.

Från socialsekreterare till egen företagare

När Ditte kastade sig in i öppningen av Mondo Kaos 2006 drömde hon varken om framgången det skulle bli, eller att det skulle bli hennes sätt att leva.

Ditte berättar att Mondo Kaos egentligen var ett gemensamt projekt med hennes pojkvän på den tiden. Hon arbetade själv som socialarbetare på ett boende för unga, och hade ingen erfarenhet av att driva butik. Planen då var egentligen att pojkvännen skulle ta hand om vardagen i butiken – och hon erkänner att det nog snarare var hans dröm som hon stöttade. Tyvärr var det en tuff uppgift att starta verksamheten tillsammans och bara några månader efter att butiken öppnat splittrades paret. De kom överens om att Ditte skulle ta över och bli ensam ägare till Mondo Kaos.

Ditte tog över butiken med en känsla av att vilja visa 'att hon så klart kunde göra det själv'. Under ett år drev hon sida vid sida både butiken och sitt arbete som socialsekreterare.

Men återigen måste förändringar ske när Ditte blev gravid med sonen Charlie, helt utanför planeringen. Hon insåg att det var nödvändigt att efter mammaledigheten göra ett val; hennes vanliga jobb eller butiken. Lyckligtvis valde hon butiken!

Hon var nu både nybliven mamma och nybliven egenföretagare på heltid. En helt ny synvinkel för Ditte!

Hon förklarar, "Även om det var ett svårt beslut att sluta mitt trygga jobb och vara självständig som ensamstående mamma med en liten bebis, kändes det bara som det rätta att göra. Det var en supersvår period, men jag har inte ångrat beslutet en sekund."

"Learning by doing"

Ditte hade ingen erfarenhet av att driva företag, så allt, från försäljning till bokföring och beställningar, var "learning by doing". Men det ska inte vara ett hinder för att ta chansen och utöka butiken.

2010 flyttade Mondo Kaos till nya lokaler i Birkegade nr 1 och det var där som butiken verkligen fick växtvärk. Både Ditte och butiken tog därmed ett rejält kliv framåt, hon gick från att ha en egen liten butik till att vara chef med flera anställda. Och återigen såg Ditte sig själv i en ny roll.

Foto: Butikscheferna Stine, Ditte & Clare VD: The House Of Foxy planerar den kommande kollektionen för Mondo Kaos.

När Mondo Kaos växte behövdes fler medarbetare för att fortsätta framgången. Butiken fick flera nya medarbetare, bland annat anställde hon 2011 Kirstine, som snabbt blev en nära vän och uppskattad medarbetare, och som fortfarande jobbar i butiken än i dag.

Stine, som numera är butikschef, kom till 2014. Från början var det meningen att hon bara skulle hjälpa till över sommaren, men det stod snart klart att hon också skulle bli en permanent supporter i Mondo Kaos.

Det var med känslan av att ha skapat ett speciellt universum i Mondo Kaos, och av att ha duktiga medarbetare som Ditte som hon kände sig 100% trygg som hon kunde ta steget och flytta till Pasadena/Los med sin son Charlie Angeles på sommaren av 2017.

Äventyrlig

Foto: Ditte njuter av solen i Pasadena iklädd favoritjeans från Lady K Loves & Mondo T-shirt.

Tanken på att flytta från Danmark var ett nytt språng för Ditte. Butiken gick så bra och hade så exceptionella medarbetare att hon kände sig redo att byta roll på Mondo Kaos. En roll som lätt kunde spelas från andra sidan av jorden. Ditte beskriver ”Jag hade längtat länge och kände att jag behövde något nytt i mitt liv. Jag hade egentligen ingen konkret plan utan flyttade hit när min syster och hennes familj gjorde detsamma, och sedan var jag tvungen att se om jag kunde få ihop en plan när jag landade.”

Först var det bara äventyrslusten som drev henne, och sedan var det tanken att det bara var för ett år. Efter ett år insåg hon dock att hon inte riktigt var redo att lämna vackra Kalifornien.

Ett år förvandlades till 2 ½ och i mars 2019 fick Ditte visum för 5 år. Planen är att njuta av dem till fullo, men om visumet måste förnyas 2024, eller om hon återvänder hem till Köpenhamn eller någon annanstans i världen får hon låta tiden utvisa.

Magic, Las Vegas augusti 2020.

Ditte & Teresa, VD Heart Of Haute, på årets "Edge"-mässa i Las Vegas.

Magic, Las Vegas augusti 2020.

"Jag har behövt lära mig att släppa taget"

Naturligtvis har det funnits nya utmaningar för Ditte i samband med att leda ett företag från andra sidan jorden.

Men hon erkänner att hon lärt sig mycket av situationen. Framför allt har hon fått lära sig att släppa taget lite, och inte gå in på varenda detalj, som hon gjorde när hon fortfarande bodde i butiken i Köpenhamn. Hon inser att det har varit en stor utmaning, men det har också hjälpt henne att lära sig att arbetet inte längre behöver vara 24/7.

För som hon säger "annars håller du nog inte med i längden". Och efter 13 år med Mondo Kaos råder det ingen tvekan för Ditte om att retrobutiken i Birkegade 1 är här för att stanna.

Trots att hon nu bor i USA är Mondo Kaos fortfarande ett heltidsjobb för Ditte. Idag består arbetsuppgifterna främst av kommunikation med återförsäljarna och webshopen. Dessutom är hon personligen ansvarig för att skapa nyhetsbrev, då detta ger henne möjlighet att fortfarande kommunicera direkt med kunderna. Just för att Ditte inte är personligen närvarande i butiken betyder det mycket för henne att ändå ha en känsla med butikens kunder. Dessutom har Ditte daglig kontakt med sina anställda i butiken.

Mondo Chaos 2020

Det nya decenniet kommer också att börja med nyheter i butiken, och börjar med ett mål om att Mondo Kaos ska förbli en unik plats att handla på. I slutet av 2019 lät Ditte för första gången göra en liten "in-house"-kollektion av armband och örhängen, och Ditte anförtror oss att detta är något hon väldigt gärna skulle vilja jobba mer med.

Tanken bakom Mondo Kaos har alltid varit att leverera det unika. Hon kommer därför i framtiden i ännu större utsträckning att utforska exklusiva samarbeten med leverantörer, för att få unika stilar i butiken anpassade till Mondo Kaos kunder. Detta är något som hon kommer att arbeta mycket mer med under 2020.

Ditte har fått säga hejdå till några märken om de blivit för vanliga, för som hon säger "att komma till Mondo Kaos måste förbli en speciell upplevelse, och det är det inte om ett märke finns överallt".

Hon upplever att hon känner sina kunder så väl att hon inte längre är rädd för att chansa, för som hon säger: "Om jag inte hade tagit en chans eller två över tiden hade jag inte varit där jag är idag - och skulle önskar mig inte någon annanstans."

Med önskan att alla tar några chanser emellan, och vågar något de drömt om, önskar Ditte och Mondo Kaos alla kunder ett lyckat 2020! ❤️


https://mondokaos.dk/blogs/mondo-kaos-diary/julegave-onsker-2019

Team Mondo Kaos önskelista inför julen 2019 ❤️



Feminina retro ytterkläder för höst och vinter

Feminina retro ytterplagg för höst och vinter 💕

Feminina retro ytterkläder för höst och vinter

Retro sommarmodevisning på The Mudhoney🌟


PS Vill du höra mer om när vi håller i nya event, startar rea, tävlingar, skaffar nya produkter mm.

Anmäl dig då till nyhetsbrevet nedan: