Da Politiken kom forbi - en hyldest til kvindekroppen ❤️

När Politiken kom förbi ❤️

En torsdag i november höll vi en av våra populära kundkvällar i Mondo Kaos. Den här kvällen var dock extra speciell då vi hade besök av Marie Nørgaard Skadhauge, journalist från Politiken, och fotograf Marie Hald.

Butikschef Stine stod som alltid värd för kvällen som började med en presentation om hur vi kvinnor ska fira våra kroppar istället för att gömma undan dem.

Sedan var det dags för nöje och samtal samt att prova kläder under sakkunnig ledning. Vi älskade att Marie var där för att delta, och inte bara vara där som journalist för att observera. Det du kan läsa här är hennes alldeles egna berättelse om hur hon upplevde en kundkväll som en ny i retrostilen.

"Kvinna, känn din klänning: Upp med brösten, fram med den övre magen"

Min garderob är svart. Den har några fläckar av färgglada kläder för djärva dagar. Men mest av allt är det svart och löst. Jag trivs bäst i de mjuka mörka kläderna. Här kan jag gömma mig en stund.

Man vill ofta dölja sin kropp när man är tjock men vill vara smal. Så kände jag i alla fall i många år. Tightare byxor eller färgade tröjor hörde inte till förrän jag blev smal tyckte jag.

Jag är fortfarande inte smal. Å andra sidan har jag lärt mig att älska min feta kropp. Jag vill sluta spara den. Därför har jag satt upp en regel för mig själv: jag får inte köpa fler svarta kläder.

Första steget på resan mot åtsittande färgglada kläder är att hitta någon som kan hjälpa mig att komma på vad jag ska ha på mig när mina svarta turtleneck-blusar är förbjudna. Jag är inte den enda som letar efter den hjälpen.

Jag har följt med på en kundkväll på retrobutiken Mondo Kaos på Nørrebro. Här måste chefen Stine Omega Jessen och expediten Cecilie Bull Klarskov hjälpa åtta andra kvinnor och jag att hitta några kläder som visar upp vår figur.

Evenemanget i Mondo Kaos börjar 18.30. Några minuter innan förbarmar sig Stine Omega Jessen över några gäster som väntar i det mörka regnet. De går in i butiken där ett långbord har dukat med rosa godis, vitt vin, mousserande vatten, chips och vindruvor för dagen.

Medan vi väntar på resten börjar småpratet. Flera av kvinnorna är stamkunder i butiken. Här har de hittat in i en retrostil, där de med Stines råd om snitt och färg hittar kläder som passar som om de var gjorda just för dem.

Kunderna kommer också gärna för att få en trevlig pratstund med butiken. Det kan du inte undvika som gäst i Mondo Kaos. Inte alls om Stine Omega Jessen är på jobbet. Hon har en nästan vän-liknande relation med många av sina stamkunder.

Det är också Stine som pratar mest första delen av kvällen. Helt medvetet förstås. Hon har förberett en liten presentation som utgångspunkt för kvällens prov. Budskapet är att kvinnor ska släppa självtortyren och fira den kropp de har.

"Varje dag klär jag kvinnor. Ingen av dem ser likadana ut, och ingen av dem ser ut som de på Instagram. Men de ser fantastiska ut. Tyvärr ser jag många kvinnor som är så ledsna över sig själva”, säger Stine till de nu nickande kvinnorna.

Till kundkvällen som Marie var på hade Stine ett tema. Liksom kläderna är dock dessa event aldrig 'one size fits all', tvärtom, beroende på grupp kan Stine välja inriktning, och hon frågar alltid om någon har specifika önskemål eller förväntningar inför kvällen. Hon fokuserar alltid på snitt, och att vi inte har kroppar som ska läggas i lådor som "äppelformade", "päronformade" osv utan att vi alla har KROPPER och att kläderna ska passa kroppen och inte tvärtom.

Marie fortsätter:

Då är det dags. Kläderna måste av! Stine spanar ut samlingen och frågar vem som vågar vara först. Jag tittar ner i golvet.

Det gör jag också andra gången hon frågar. Även om jag strax innan har sett två kvinnor komma ut från provrummet och se fantastiska ut.

I andra omgången är det 63-åriga Merete Lamm som är en utklädningsdocka. Hon, liksom jag, tog mod förut. Men hon är något snabbare än jag att överskrida sina gränser. Merete Lamm kan inte ta leendet ifrån sig när hon kommer ut från provrummet i en åtsittande mörkblå klänning.

"Sedan jag var väldigt ung har jag inte gillat att visa min midja. Men det känns jättebra! Tack till min dotter för att du tog in mig här”, är Merete Lamms reaktion på hennes reflektion.

Våra kundevenemang är till för alla; som det framgår av artikeln kom en mamma och dotter till kundkvällen som journalisten Marie deltog i. Den sista kundkvällen vi höll samlades tre generationer för eventet; mor, dotter och mormor. Åldrarna runt bordet varierade från 21 till en kvinna i 70-årsåldern. Och även olika former och storlekar från xs till xxl.

Det fina med våra klassiska mönster är inte bara att de passar alla, utan att de inte heller åldras.

Efter Merete är det min tur. Jag önskar att jag kunde säga att jag själv tog mod till mig och räckte upp handen. Verkligheten är att Stine har upptäckt min undvikande taktik. Hon frågar mig om jag vill klä på mig.

Inne i provrummet måste jag slänga klänningen. Det är för löst för Stine att se min figur, tycker hon. Jag funderar på om jag ska berätta för henne att det är en av de tightaste jag äger.

Av kommer klänningen. Stine koncentrerar sig på vad hon ska ge mig, och sedan försvinner hon in i bakrummet. Hon kommer tillbaka med en kort A-linje klänning.

När jag tar på mig den förstår jag varför Stine tyckte att min egen klänning var lös. I den nya tajta outfiten höjs mina bröst mot dagens ljus för första gången på länge, och min
rund mage ska inte döljas heller. Leendet är skeptiskt när jag vacklar ut framför de andra kvinnorna i höga guldskor. Jag kan se att jag blir mer i form, just för att kläderna passar. Men jag känner mig också väldigt synlig, och lutar mig lite längtan mot min grå tröja.


Retro gav självförtroende

Den grå tröjan är dock bortglömd sedan länge, då min reflektion senare visar min kropp i en åtsittande grön velourklänning. Med varje klänning Stine har kastat på mig har jag blivit mer van vid den feminina looken. Kvinnorna runt mig märker detta: "Du ler mer och mer för varje gång du lämnar provrummet", säger en av dem.

Det är helt korrekt. Det är dock inte bara kläderna som får mig på gott humör.

Stämningen i Mondo Kaos har blivit mer och mer livlig. Nu är det nästan extatiskt. Nio kvinnor i alla åldrar, varav de flesta inte kände varandra sedan tidigare, pratar och skrattar som gamla vänner. Det finns inget som heter provrum längre heller.

Blusar och byxor slängs överallt i butiken. De tidigare fullt utklädda kvinnorna står nu omväxlande i underkläder och nya klänningar.

Komplimanger flyger överallt: "Nej, du ser bra ut!". Många inspireras av kläderna andra bär. Ett par glänsande rosa "godisfloss-stilettos" som tre av dem slutar med att bli kära i.


Merete Lamm och hennes dotter, Michelle Lamm, har också hittat saker de inte klarar sig utan. Samtidigt som det är första gången Merete provar kläder i Mondo Kaos, är Michelle Lamm stamkund. För henne har retrostilen blivit ett sätt att känna sig bekväm i kroppen.

”Jag har inte haft så mycket självförtroende i förhållande till min kropp tidigare. Här finns det utrymme för att vara feminin och för att ha lite toppmage. Det får mig att känna mig bekväm”, säger Michelle Lamm.

Merete Lamm är stolt över sin dotter. Hon tycker att Michelle är modig, att hon står upp för sig själv med sin feminina stil. Merete hade själv följt med till kundkvällen för att hitta inspiration till dotterns bröllop. Hon är förvånad över hur mycket hon fick ut av kundkvällen.

"Jag blev rörd av att se mig själv i den klänningen. Min garderob består av lösa klädnader. Jag tror inte att jag ändrar min stil över en natt. Men jag vågar göra något mer åt det efter idag”, säger Merete Lamm.

Bordet mitt i rummet töms nu på vin, chips och marshmallows. Shoppingkassarna däremot börjar fyllas. Med dem i händerna lämnar kvinnorna butiken.

Själv känner jag mig som Merete. Jag blir inspirerad att våga mer. Men det blir inte imorgon som jag går till jobbet i en tajt röd klänning.

Det finns därför inga påsar i mina händer när jag lämnar butiken.

Först måste jag se om min nya entusiasm för A-snitt och höga klackar följer mig från retrogrottan in i regnet.

Vi tackar Marie för denna insiktsfulla redogörelse för våra kundkvällar samt de fina bilderna tagna av fotograf Marie Hald.

Tanken med våra kundkvällar är att skapa ett forum för våra deltagare att bli bekanta med en mer feminin stil under sakkunnig ledning. Som Marie beskriver finns det en underbar löshet i att utforska retrostilen i sällskap med andra kvinnor.

Vill du vara med på någon av våra kommande kundkvällar så har vi två datum redo: torsdag 13.02.20 och torsdag 12.03.2020 båda kvällarna 18:30-20:30.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev nedan om du vill vara först med att veta när vi håller evenemang, startar försäljning osv.


Retro modevisning på mudhoney Copenhagen

Retro modevisning

Vi bjöd in till en retro modevisning på Mudhoney, där vi presenterade ett urval av vår sommarkollektion på fem vackra modeller....


The House Of Foxy är ett engelskt märke som gör kläder i 1940- och 1950-talsstil

Foxys hus

The House of Foxy är ett brittiskt varumärke som designar och producerar högkvalitativa kläder i vintagestil...


Viva Las Vegas

Den 18 - 21 april gick Rockabillyfestivalen "Viva Las Vegas" av stapeln för tjugoandra gången. Kirstine & Ditte hade återigen åkt till Vegas...




Kommentar